Dan floristike ili umjetnost aranžiranja cvijeća – 28.02

dan floristike

Diljem svijeta se na dan 28.2 obilježava dan floristike ili poznatije kao umjetnost aranžiranja cvijeća.

Ovaj dan se proslavlja u čast rođendana Carl Rittnera, osnivača Rittner School of Floral Design u Bostonu. 

No što je zapravo ova umjetnost koja se povlači već tisućama godina, a malo ljudi obraća pozornosti na nju?

Floristika je način na koji se pravo, osuđeno ili umjetno cvijeće aranžira u buket, aranžman i mnoge druge načine. Samo je nebo granica, kao i za sve ostale umjetnosti koje možete pronaći na Vijugi. 

dan floristike

U Hrvatskoj vam možda dan floristike nije toliko poznat, ali zapravo i kod nas se može naučiti ovo umijeće. A to su cvjećari – čiji program se provodi u određenim srednjim školama. 

Kao što svaka umjetnost ima svoje ljubitelje i kupce, tako i cvjećari žive od svih lijepih prigoda koje se u našem životu dogode, a ponekad i od nekih tužnih (no sve je to život). Svi oni predivni buketi koje mlada nosi na vjenčanju, okićeni restorani, buket koji ste dobili od najdraže osobe. A ponekad odlučite počastiti sami sebe u uputite se u najbližu cvjećarnicu. No zbog velikog izbora, ponekad se teško odlučili što kupiti. No osim u cvjećarnicama, cvjećari svoje radove izlažu i na sajmovima, konferencijama, obljetnicama,.. Možemo sa sigurnošću reći da njihovi radovi mogu biti primijenjeni svugdje. 

dan floristike

Najčešći  razlog zbog čega se neko odlučili na ovakvu umjetnost je upravo ljubav prema njoj. Osoba koja u svakom cvijetu vidi umjetničko djelo sigurno uživa u stvaranju ovakvih predivnih kreacija.  Ali također postoje još mnogi drugi razlozi poput relaksacije i smanjenje stresa. 

Pronašli smo na internetu predivnih kreacija (neke smo vam i pokazali ovdje), no željeli bi vidjeti i vaše radove kako bi proslavili ovaj predivan dan.

28.2 na postu koji ćemo objaviti na Fb stranici objavite radove vezano uz cvijeće. Ne mora biti samo vezano u bukete i aranžmane ukoliko  te time ne bavite, nego može biti i fotografija, slika, ručni rad, možda se pronađe i poneki kip posvećen posebnom cvijetu.

Vijuga.com.hr-naslovna-

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *