[DIJELIMO SREĆU] – Diplomirani_ludak – Prvi koraci uz baku

Nastavljamo dalje u božićnom duhu i predstavljamo vam novog umjetnika u sklopu  aktivnosti “Dijelimo Sreću” – Diplomirani_ludak.  Kako bi saznali što se krije iza ovog odličnog imena odličili samo napraviti intervju u kojem će nam se Diplomirani_ludak predstaviti pa krenimo 🙂

Dijelimo sreću-nagrade-Vijuga.com.he,Fotografija

Ukoliko želite saznati više o Diplomiranom_ludaku nastavite čitati 🙂

● Možeš li nam se molim te predstaviti?

Moje ime je Darko Reljić, rođen sam u Gornjem Milanovcu u periodu očekivanih sunčanih i toplih dana, 26.07.91. ipak se izdvojio po velikom pljusku najavljivajući od malih nogu moju ljubav i povezanost sa kišom i vodom. Osnovnu i srednju školu završio sam u rodnom gradu, da bih se 2010. godine preselio u Beograd na studije. Posle dve i po godine Mašinski fakultet mi je dosadio i prebacio sam se na “Fakultet za umetnost” Univerziteta Megatrend gde sam naučio dosta o osnovama crtanja, zadovoljio se tim osnovama i nastavio dalje sam da nadograđujem svoj stil. Takav korak je sa sobom nosio slobodu ali i dosta rizika.

Ljubav prema crtanju vuče korene još iz ranog detinjstva. Prve savete u vezi crtanja mi je dala baka. Uz nju sam naučio da crtam neke osnove da bi mi kasnije predstavila i indigo papir, kako bih mogao da reprodukujem neke crteže onakvim kakvi jesu. Ubrzo se javila i želja da te oblike nacrtam i bez pomoći. Usledilo je bezbroj ponavljanja i pokusaja crtanja istog konjića posle kojih sam shvatio da je moguce nacrtati ono sto se vidi na slici i bez indiga a da u velikoj meri liči na originalni ctrež. U svet portreta, koji su mi danas izmedju ostalog predmet interesovanja, uvela me nastavnica likovnog Dragana Bakić. To mi je tada predstavljalo “ mučenje” zbog previše školskih pravila koja sam doživljavao kao ograničenja. Izbegavao sam ih sve do Megatrenda, kada mi je tadašnja profesorka ukazala na slobodu, pokazivajući mi da se portreti mogu crtati i van pravila, okvira i da mogu da koristim svoju ideju i tehniku da bih došao do željenog rezultata. Rad van okvira je upravo ono sto širi umetnost.

● Odakle ideja za ime „Diplomirani ludak“?

Ako je diploma pokazatelj za dobro poznavanje i vladanje nekom oblašću, ja sam pronašao svoju u kojoj se snalazim. Pečat na ime je stavio i Facebook koji je tada zahtevao da se doda opis profila tj. naziv koji će pisati u linku istog i automatski kao predlog ponudio naziv Diplomirani ludak. Celu priču je upotpunila i rečenica

“Samo odabrani su pozvani da svedoče mom ludilu”.

● Što te najviše inspirira u umjetnosti, Koju poruku prenose tvoji radovi?

Inspiriše me mogućnost da ideju, misao, stanje ili portret neke osobe prenesem na papir, oživim ih olovkom i zarobim ih u večnosti trenutka.
Ne postoji konkretna poruka, to je više individualno viđenje, u tome i jeste čar jer svaki rad probudi nešto specifično i drugačije zavisno od posmatrača. Najčešće sam po inerciji privlačnosti, prema onom magnetu koji osoba nosi i bira za radove.

● Pričao si nam o svojoj knjižici s crtežima o čemu se točno radi?

To je nešto malo drugačije, skup crteža uz pratnju kratkih tekstova koji oplemenjuju i upotpunjuju priču. Mala knjižica o istinitoj priči, pravoj strasti, ljubavi, požudi i njihovom prirodnom obliku i uvod u mnogo veću, opširniju priču o ta dva lika koji će biti sastavni deo romana “U dahu proždrani”, koji pišem sa drugaricom Elenom Katarinom.

● Što misliš da je najveća prednosti današnjim umjetnika a što izazov?

Prednost je što, upkos svemu, umetnost laganim korakom dobija na važnosti i na našim prostorima i što neke vrste umetnosti polako, vrlo polako, prestaju da budu taboo teme i odbačene od ljudi. Izazov je doći do ljudi koji vole umetnost jer smo zatrpani glupostima i nažalost stvarima koje pokrece novac pa je put slobodnih umetnika uvek onaj teži i u sredini u kojoj vlada borba za egzistenciju manje interesantan.

● Odaberi 2 rada koja si objavio na Vijugu i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrao,. Što one za tebe predstavljaju?

Diplomirani_ludak -BakutaPrvi rad koji bih izdvojio je “Bakuta”. To je rad za koji sam vezan. Rad koji uvek privlači dosta pažnje kod ljudi.. Taj rad predstavlja prekretnicu u mom crtanju, prvi ozbiljan rad na kome sam primenio tehnike i znanje koje sam dobio na faklutetu od profesorke Jovanke Stanojević. Uz njene savete, istrajnost u crtanju kao čarobnom olovkom, jednostavnije radove pretvorio sam u začetnicu ”Bakutu”. Za rad je stizalo dosta ponuda za otkup, ali ipak je završio na zidu moje najbolje drugarice.
Trenutno radim na istom tom crtežu, samo sam sa formata A4 prešao na B1 i “Bakuta II” u gro planu će ipak biti za prodaju.

Diplomirani_ludak,Marija
Drugi rad koji bih izdvojio je “Mara”, rad koji spada u početne. Par meseci posle Bakute, na njemu je portret drugarice. Iz neobjašnjivih razloga mi je taj rad veoma drag, a i sam po sebi privlači kritike i komentare gde god da se pojavi. Trenutno je u finalu na mom instagram profilu, pobednik malog turnira će biti štampan na majicama, šoljama i maskicama za telefone.

● Što bi volio poručiti svojim kolegicama i kolegama umjetnicima?

U eri u kojoj živimo, umetnost nije na nekoj visokoj poziciji, ali ipak treba da se fokusiramo na svoje emocije, ciljeve i ljubav prema istoj, kao i na ljude do kojih ipak dolazi i u kojima budi nesto lepo. Umetnost će neosporivo naći put do “pobede”.

● Da li bi preporučio Vijugu svojim kolegama koji nisu na Vijugi?

Naravno. Dosta osvežavajuća platforma, na koju su dobrodošli svi umetnici i gde se svi osećaju kao kod kuće. Mesto na kojem delimo ideju, kreacije, međusobno se dopunjujemo i inspirišemo je od neprocenjive vrednosti, tako da bih uvek rado uputio na Vijugu.

Više o aktivnosti Dijelimo sreću možete pogledati na linku.
Sve ostale radove od Diplomirani_ludak možete pogledati na linku.

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *