[DIJELIMO SREĆU] Dorka – Fotografijom pričam priču

Nastavljamo dalje s odličnim člancima i predstavljamo vam novu umjetnicu u sklopu  aktivnosti “Dijelimo Sreću” koju provodimo tijekom 12. ,1 i 2 mjesec na Vijugi – Dorka. Pred Vama se nalazi kratki intevju u kojem će se Dorka predstavila. Pa krenimo redom

Ukoliko želite saznati više o “Dorka” nastavite čitati 🙂

  • Možeš li nam se molim te ukratko predstaviti?

Zovem se Dorotea Maretić. Rođena sam u Zagrebu gdje živim i studiram. Prošle godine završila sam opću gimnaziju tako da od jeseni studiram na Grafičkom fakultetu, smjer Dizajn grafičkih proizvoda. Jedan od dražih hobija mi je fotografija, te sam učlanjena u Fotoklub Zagreb.

  • Kako je počela tvoja ljubavi prema fotografiji i općenito prema umjetnosti?

Ljubav i zanimanje za fotografiju se pojavilo početkom srednje škole. Jedna prijateljica mi je poklonila svoj fotoaparat (kojeg i danas koristim), koji je prvu godinu samo stajao u ormaru. Nakon toga upoznajem jednu curu i u razgovoru s njom saznajem da ona izrađuje nakit i da  joj trebaju slike za stranicu. Uz to ona je imala još puno fora odjeće i dodatnih pomagala jer se bavila cosplayom te je poznavala i ljude slične njoj. I tako je počela naša suradnja, a ja sam sve više počela samostalno učiti o fotografiji i zajedno sa njom fotkati. Uvidjela sam da mi fotografija pomaže da se kreativno izrazim na jednostavan način, zbog čega sam ju još više zavoljela, a ideje i suradnje sa drugim ljudima su se samo počele nagomilavati.

  • Kakve fotografije najviše voliš fotografirati? Zbog čega ?

Okušala sam se u raznoj vrsti fotografija, te sam u početku najviše fotkala prirodu i macro. No u zadnje vrijeme me najviše privlači fineart fotografija i kroz to fotografiranje portreta. Kroz taj oblik fotografije se mogu najviše umjetnički izraziti jer mi omogućava da stvorim neku priču, zamišljeni svijet, koncept. Odabirom modela, odjeće, lokacije, dodatnih pomagala mogu kreirati ono što sam zamislila i još u photoshopu to sve malo doraditi.

  • Možeš nam predstaviti svoje najdraže 2 fotografije koje si objavila na Vijugu? Kako si došla na ideju za tu fotografiju? Imali neku posebnu priču?

Ovo je jedan od simbola grada Rijeke kojeg sam htjela prikazati na jedan bajkovit način – kao čarobni sat u gradu kojem je vrijeme stalo i sve je kao iz neke priče za djecu. Želja mi je bila neke simbole gradova kao građevine ili neke druge posebnosti prikazati na drugačije načine i tako stvoriti nove svjetove.

Ova fotografija pripada meni dražim photoshootevima koje sam radila. Ideja je bila prikazati djevojke kao lutke na pikniku na livadi. Volim stvoriti nešto što je na prvu nespojivo i što krši neke ustaljene norme, a to je moguće sa fotografijom.

  • Gdje se vidiš u budućnosti s fotografijom? Što bi voljela probati a do sada nisi?

U budućnosti bi voljela još više napredovati u fotografiji i pohađati neke stručne tečajeve, kako mi to ne bi bio samo hobi. Iako bi voljela zarađivati na fotografiji i slikati ono što drugi zahtjevaju, ne bi prestala slikati ono što mene veseli i tako u umjetničkom pogledu napredovati, tko zna možda i imati neke samostalne izložbe.

  • Jesi li imala priliku izlagati negdje svoje fotografije? Ako jesi kakva su ti iskustva bila?

Da kako sam rekla na početku kroz Fotoklub Zagreb sam izlagala svoje fotografije. Jako je lijepo vidjeti kada drugi cijene tvoj rad i kada ga možeš vidjeti da stoji samostalno na zidu u okviru, a ne samo preko mobitela ili kompjutera kako to najčešće sa fotografijama biva. Nadam se da će biti još takvih prilika.

  • Već si dugo na Vijugi, možemo reći od samih početaka. Hvala ti puno na tome. Što ti se najviše sviđa na Vijugi da si toliko dugo sa nama? Da li bi preporučila Vijugu ostalim umjetnicima?

Sviđa mi se što Vijuga ujedinjuje baš sve umjetnike sa ovih prostora i pruža ljudima da se za njih čuje jer stalno aktivno promovira nove umjetnike, što druge stranice baš i ne rade. Ovdje se ne trebaš puno mučiti kako bi bio primijećen što uvelike olakšava samim umjetnicima. Svako bih Vijugu preporučila drugim umjetnicima te sam već to i učinila J.

 

Vijuga.com.hr-naslovna-Više o aktivnosti Dijelimo sreću možete pogledati na linku.
Sve ostale radove od Dorka možete pogledati na linku

 

Pročitajte više
[VIJUGA.COM.HR] Art Haustor

Svaki umjetnik koji je dio Vijuge zna zašto smo tu za njih, da spojimo umjetnike i ljubitelje umjetnosti na jedno Read more

[TEAM CHOICE] WEEK 76

Cilj rubrike “Team choice”  je povećati kvalitetu radova i podići umjetnike na višu razinu, u rubrici gdje svi vaši radovi konkuriraju za najbolje Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *