[DIJELIMO SREĆU] Dragana Djurdjevic

Nakon što samo prošlog tjedan u rubrici Dijelimo sreću predstavili našu mladu umjetnicu Elizabetu sljedeća na radu je Dragana Djurdjevic. Dragana pravi primjer da ne treba nikada odustati od svojih snova i da treba samo “trenirati” i uživati u onome što radiš i da će rezultati sigurno doći. Radove od Dragane možete pogledati na https://bit.ly/DraganaDjurdjevic.  A kako vi možete sudjelovati u rubrici na DIJELIMO SREĆU 

[visual-link-preview encoded=”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″]

 

  • Za početak, reci nam nešto o sebi, odakle si, drugi hobiji, kako provodiš svoje slobodno vrijeme, najdraža knjiga,…

Zdravo svima,zovem se Dragana Djurdjević imam 36 godina,  živim u gradu Šapcu (Srbija),dobila sam i nadimak od nekih prijatelja Gaga sa Kamička. Kamičak je bila rečica po kome je ovaj deo grada dobio ime. Volim životinje,ranije sam išla često na hipodrom. Volim da gledam filmove,serije,da pijem kafu sa prijateljima,da posećujem svirke,muzičke koncerte.. Najdraža knjiga je knjiga koju sam dobila od mojih prijatelja „Gde ptica peva najlepše“ od Alehandra  Hodorovskog. A ranijih godina dugo mi je bila omiljena knjiga „Portret Dorijana Greja“ od Oskara Vajlda. Od domaćih autora volim pesme Stanislava Vinavera.

  • Što te inspiriralo da se počneš baviti slikanjem? Kada se razvila ljubav prema umjetnosti? Imaš li možda uzora iz svijeta umjetnosti?

Od kada znam za sebe,uvek sam volela da crtam i slikam.Tako sam se i odlučila za umetničku školu u našem gradu,pa kasnije i za umetnički fakultet u Beogradu (FPU). Dugo godina sam smatrala da sam ne talentovana,ali nikada nisam mogla da prestanem sa radom. Samopouzdanje za umetnički rad sam tek kasnije stekla (negde pred kraj fakulteta :D) Kada ste mlad umetnik najčešće vam je uzor (barem meni )
Vladimir Veličković,a od stranih Lucian Freud. Izuzetno poštujem rad vašeg sugradjanina Dražena Jerabeka. Kasnije sam počela da istražujem sve više modernu umetnost,naravno I ilustracije.

  • Iz čega izvlačiš inspiraciju za svoje radove? Postoje li posebne poruke vezane za svaki tvoj umjetnički rad?

Inspiraciju crpim na različite načine iz sveta u kome živimo ili iz ličnog života,tako da mogu reći da imam dosta biografski radova.Volim da na mojim izložbama bude interakcije sa publikom. Osmislila sam radove koji predstavljaju pokretne slagalice.One su poput dečijih igračaka (onih drvenih gde možete da pomerate polja),takodje imam slagalice koje su štampane na magnetnoj foliji,a neke su samo u osnovnim bojama,tako da publika na takvoj izložbi ima dozvolu da kreaira svoje radove i pomera moju ideju u njihovu licnu kreaciju,na taj način učestvuju zajedno samnom u umetničkom stvaralaštvu. Rad „Slagalica“  podržalo je Ministarstvo kulture Srbije  za modernu  kolekciji Biblioteke šabačke.

    • Možeš li nam reći nešto o svojoj umjetničkoj organizaciji Kombinart i izložbama, kada je osnovana?

Kombinart je umetnička organizacija koja je nastala 2013. godine. Bavimo se kulturnim i umetničkim aktivizmom. Poznati smo po samoodrživom projektu „Otvorena galerija“,čiji je cilj da promoviše mlade neafirmisane umetnike koji se bave savremenom umetnošću.. Izložbe se postavljaju u javnom prostoru.Ranije smo izlagali na oglasnim tablama,autobuskim stajalištima,bilbordu,osmislili smo pokretne panoe pa smo imali putujuce izložbe po gradovima i selima. Sada je „Otvorena galerija“ zvanično na glavnom Trgu u Šapcu. Štampaju se veliki formati i na naše konkurse veći broj učesnika šalje svoje autorske radove. Na poziv Biblioteke šabačke počeli smo da saradjijemo sa njima,imamo veliki broj zajedničkih multimedijalnih izložbi. Kasnije smo ostvarili saradnju i sa Šabačkim pozorištem,tamo smo angažovani,radimo vizuelni identitet,radili smo i festival „Pozorišno proleće“,program za mlade „Crtaonica“. Saradjivali smo i sa Narodnim muzejem u Šapcu gde smo za „Noć muzeja“predstavili izložbu „Kako smo se voleli“..O Kombinartu bih mogla pisati u nedogled,ovo je samo sažetak,ukoliko nekoga zanima  detaljnije,moze pogledati našu fb stranicu.

  • Kako je situacija s korona virusom utjecala na tvoj umjetnički život? 

Morala sam se prilagoditi novonastaloj situaciji. Sedela sam u sobi i crtala,slikala ono sto bas ja zelim bez razmisljanja da li će se to nekome dopasti.Bilo mi je potrebno da izbacim sve te strahove i frustracije iz sebe. Odredjene radove sam posvetlia ovoj temi,pojedini  radovi su jezivi i strasni,a neki su prerasli u humor,skoro kao i u realnom životu i situaciji u kojoj se nalazimo.

  • Kakve planove imaš u budućnosti u području umjetnosti? 

Planovi su mi da nastavim sa novim projektima,da se više vratim ličnom autorskom radu i većim formatima ☺

  • Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala? Imaju li oni neku poruku/priču?  (molim te stavi link tih radova s Vijuge) 

Prvi rad „Novi mediji“ – predstavlja kritiku nove stvarnosti društva,gde je realan život robotizovan,a ekologija i eko sistem zapostavljen.Zapostavljeni su i naši lični medjuljudski odnosi.Prepliću se dve realnosti.Zato su u odredjenoj simbolici prikazani robotizovani mačka i miš.

Dragana Djurdjevic-crtanje-vijuga.com.hr-dijelimo sreću-2

 

 

Drugi rad „Borivoje“predstavlja susret i spajanje realnog i imaginarnog  sveta.Crna površina predstavlja tu granicu gde se spajaju svetovi.A životinjicu volim često da ubacim u svoje radove,ovde ima simboliku ljubimca koji ne može da živi samostalno nego je zavistan od ljudi.

 

 

 

  • Zbog čega si odlučila biti dio Vijuge? Da li bi preporučila Vijugu drugim kolegicama i kolegama umjetnicima? 

Vijugu sam prepoznala kao sjajnu vrstu online platforme koja aktivno I na orginalan način promovše umetnike. Odlično to radite, osmislili ste u moru ideja I inovacija opet sopstvenu kreaciju, Samo nastavite ,znači nama umetnicima puno. Preporučila sam odredjenim umetnicima vašu platformu,nadam se da će nas biti što više.

  • Za kraj, imaš li neku posebnu poruku za umjetnike na Vijugi? 

Smatram da većina umetnika nije u nekom zavidnom,položaju pogotovu ako se samo time bavimo.,Mi moramo naći načine da pokažemo I prikažemo  našu umetnost,razmišljanja,stavove,a ovakva vrsta platforme poput Vijuge nam to omugućava.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *