[DIJELIMO SREĆU] Jagodica

Umjetnička scena Balkana stvarno posjeduje veliki broj talentiranih umjetnika! Vijuga je presretna što vam svaki tjedan možemo predstaviti kolege umjetnike sa širokim dosegom stilova kojima se bave. Ovaj tjedan predstavljamo Jelenu Vujović, umjetnicu sa zanimljivim stilom crtanja portreta koji se mogu pronaći na njenoj stranici (https://bit.ly/Jagodica). Detaljnije o njenom umjetničkom životu i njenom viđenju umjetničke scene možete pronaći u nastavku.

Velika je čast što vas možemo bolje upoznati kroz DIJELIMO SREĆU, jedino što je potrebno je vaša  aktivnost pa i Vi možete preuzeti Jelenino mjesto sljedeći tjedan i kroz intervju predstaviti sebe  i radove! 🙂 A kako vi možete sudjelovati u rubrici na DIJELIMO SREĆU 

 

  • Pozdrav Jagodice! Možeš li nam se ukratko predstaviti?

Zahvaljujem se za ukazanu priliku da uz “Vujugu” predstavim svoje dostignuce. Velika  je cast za mene  da bas moji radovi budu primeceni od strane vas. Ja sam Jelena Vujovic. Talenat koji posedujem primetili su u ranom detinjstvu roditelji , a kako je vreme prolazilo, i kako sam se trudila da doprem do sto vise ociju, u cemu mi je velika olaksica bio internet , spazili su i ostali.

  • Koje je tvoje viđenje umjetnosti? Može li umjetnost napredovati s obzirom na današnju situaciju vezano za korona virus?

Obzirom na virus koji vlada, po mom misljenju, nekim umetnicima ide u korist, ukoliko su vec  navikli da rade u takvim okolnostima, baziraju se na mrtvu prirodu i slicno, ili su pak resili da porade na usavrsavanju bas takvih tema, a do tad su bili bazirani na nesto drugo. U mom slucaju, ovo je otezavajuca okolnost, jer mi prisustvo modela donosi inaspiraciju i nadahnuce. Kroz istoriju smo videli da nedace mogu dosta inspirisati umetnike. Mozda virus nekad bude i moja inspiracija, no neminovno je da umetnost uvek iskazuje vidan pomak, spram toga ga i sad ocekujem.

  • Imaš poseban stil crtanja portreta. Možeš li nam reći kako je izabran taj stil crtanja?

Mogu slobodno reci da je sudbina umesala svoje prste tokom mog rada, jer nisam imala puno nedoumica sto se tice samog odabira tehnike kojom odredjenog modela zelim prikazati. Bili su odabrani bas u momentima kada je odredjena tehnika najbolje pratila moj senzibilitet. Predjasnja isprobavanja radom tusem navela su me da uvidim bogatstva minijaturnih poteza i  lavirunga, i da ih kasnije primenim kod portreta.

  • Da li tvoji portreti prikazuju osobe koje su ti bitne i dio su tvog života ili nasumično biraš modele?

Svaki od modela koje sam do sad i koje cu ubuduce raditi deo su mog zivota, i bice, sve i da ne dodjem do licnog susreta sa njima. Dovoljno mi je da cak radim gledajuci u fotografiju, da bih modela na neki poseban nacin upoznala. No, neminovno je da su neki od modela i bili jako bitne osobe u mom zivotu. Pojedini su bili nametnuti meni, pojedine sam sama birala, ali sam znala da je iz nekog razloga dobro da radim bas njih, i bas u tom trenutku. Pri samim pocecima, prvenstveno sam bila bazirana na Cacak (grad odakle sam), i za  modele birala upravo one ljude koji su bili deo samog grada. Kako sam kasnije odlucila da studije “Filolosko umetnickog fakulteta” budu moj put ka sreci, paznju su zaokupirali Kragujevcani, ali i nekolicina onih koji pripadaju i drugim krajevima kojima cu se u buducnosti, nadam se, jos vise zabaviti.

  • Što misliš o umjetničkoj sceni na Balkanu? Postoji li želja da se probiješ na toj sceni?

Umetnicka scena Balkana za mene je mesto razmene ideja, motivacije, energije, osecanja i mnogo cega jos, uprkos svim problemima danasnjice. Zadovoljstvo bi mi bilo da budem deo jedne ovakve scene, kroz dalji rad, trudicu se da iskazem svoju ceznju za mestom na jednoj takvoj sceni.

  • Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala? Imaju li oni neku poruku/priču? 

Tesko je bilo odabrati samo dva rada, od serije portreta, koju vec 4 godine stvaram kroz razne tehnike. Vizuelni zapisi  u vidu crteza, koje sam odabrala kao glavne predstavnike mog stvaralackog opusa, su portreti modela koje sam ja birala. Pri odabiru bas ta dva rada, tezila sam da bez obzira na razlicitu tehniku crteza, odaberem one modele koji su na mene ostavili poseban utisak, ljudi koje ne poznajem toliko dobro, one koji su me fascinirali na njima tako svojstven nacin a opet se svodi na njihov gotovo jpednak intelektualni nivo

jagodica-slikarstvo-vijuga.com.hr-1

.

jagodica-slikarstvo-vijuga.com.hr-2

 

  • Zbog čega si odlučila biti dio Vijuge? Da li bi preporučila Vijugu drugim kolegicama i kolegama umjetnicima? Za kraj, imaš li neku posebnu poruku za umjetnike?

Uvidevsi sa koliko paznje je vrsen odabir radova na profilu, “Vijuga” mi se ucinila kao odlicno mesto za predstavljanje mog dozivljaja ljudskih likova. Pozelela sam da moji radovi nekom budu fascinantni i inspirativni, poput mnogih dela, raznih umetnika, koja su na mene ostavila utisak, a ” Vijuga” ih je izdvojila kao najbolje. “Vijuga” je uvidela moje kvalitete, ali bih preporucila kolegama da svoja dela prepuste njima na procenu.

 

Pročitajte više
[DIJELIMO SREĆU] Eliveli

Nakon što samo prošlog tjedan u rubrici Dijelimo sreću predstavili našeg umjetnika Filipa Cara, sljedeća na radu je naša umjetnica Read more

[DIJELIMO SREĆU] Dragana Djurdjevic

Nakon što samo prošlog tjedan u rubrici Dijelimo sreću predstavili našu mladu umjetnicu Elizabetu sljedeća na radu je Dragana Djurdjevic. Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *