[DIJELIMO SREĆU] Kristina Jevtic – Fotografija kao svjedok vremena!

Nastavljamo dalje u božićnom duhu i predstavljamo vam novog umjetnika u sklupu  aktivnosti “Dijelimo Sreću” – Kristina Jevtic. Kako bi je još bolje upoznali Kristinu odlučili samo napraviti intervju u kojem će se predstavit sebe kao i svoje fotografije koje je objavila na Vijugi. 🙂

Ukoliko želite saznati više o Kristini nastavite čitati 🙂

Dijelimo sreću-nagrade-Vijuga.com.he,Fotografija

  •  Možeš li nam se molim te predstaviti? 

Zdravo svima, zovem se Kristina Jevtić. Imam 19. godina, studiram Istoriju umetnosti u Beogradu, rođena sam i odrasla u Kruševacu. Fotografija za mene predstavlja jedno svedočastvo, koje je svedok prošlosti i sama činjenica, da ona zaustavlja neki momenat, nekog desavanja i prikazuje tačnu radnju tog dešavanja. Uvek sam volela da se fotografišem od prvog trenutka kada sam dobila telefon, a to je bilo kada sam imala samo 12 godina, zatim 2017. godine počela sam da pridajem veću pažnju ka fotografisanju, ne samo ka sebi, već i ka svojoj okolini i sve što se dešava oko mene. Kada sam posetila dvorac Šenbrun u Beču, dobila sam još veću inspiraciju za fotografijom, jer je i sama umetnost u Šenbrunu delovala na mene.

  • Kakve fotografije najviše voliš? 

Najviše volim fotografije, koje su fotografisane u nekom momentu bez nameštanja, već u prirodnom pokretu. Znatno mi se najviše dopada, kada osoba nije sigurna šta vidi, kada ne znamo zašto je fotograf uslikao baš takvu fotografiju, kada uopšte ne znamo zašto je posmatramo i onda, odjednom otkrivamo nešto što počinjemo da prepoznajemo. Volim tu zbrku.  

  • Koje je mjerilo po tebi dobre fotografije? 

Smatram da ne postiji mera ili količina za dobru ili lošu fotografiju, jer je i sama fotografija umetnost, a u umetnosti nema pravila. Svaka osoba je drugačija i svako ima drugačije mišljenje, zato svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali i ne da odredi meru u nečemu.

  • Da li uređuješ svoje fotografije u nekom programu? Da li ti programi po tebi unaštavaju dušu fotografije ili daju dušu?

 Jako dobro pitanje. Svoje fotografije u vrlo maloj proceni uređujem, baš zato da ne bih uništila realnu predstavu tog dešavanja. Pokušavam da ljudima prenesem realnu sliku. Naravno, ponekad volim da istražujem i primenim neki efekat, ali u retkim slučajevima se to dešava, najčešće koristim kako bih izoštrila fotografiju, jer trenutno fotografišem sa telefonom. Mislim da ti programi na neki način uništavaju dušu fotografije, ali ako se koriste u maloj količini, zašto da ne. U principu, sve zavisi i od same fotografije.

  • Odaberi 2 fotografije koje si objavila  na Vijugu i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala , Što one za tebe predstavljaju? 

Svaka moja fotografija, za mene predstavlja neku emociju ili nesto sto me je prosto privuklo da uslikam. Kao na primer 

Kristina Jevtic-Vijuga.com.hr-fotografija
Kristina Jevtic

O ovoj fotografiji bih mogla reći, da poznajem osobe, koje su na njoj. Uslikala sam ovaj prelep prizor, radnja se dešava u Sutomore, gde dve osobe koje su provele par dana zajedno, svidele se jedna, drugoj zajedno posmatraju jedno jutro u svitanje zore, sa nadom da će se jednom opet sresti.

Kristina-Jevtic-Vijuga.com_.hr-fotografija
Kristina Jevtic

Ova fotografija me je emotivno dotakla, kada sam prolazila pored ovog dekice, nisam samo uocila kako prelepo svira, vec i  njegovo raspolozenje, koje se zaista moze uociti u njegovim ocima, pune suza i očaja

  • Imaš li nekog uzora u fotografiji ili u umjetnosti?Zbog čega ti je ta osoba uzor?  

Naravno da imam uzor, rećiću dva uzora, a to su Vivian Maier i Saul Leiter.                              Mogu reći da kod ovih umetnika pronalazim sebe na neki način. Vivian je takođe volela da slika razna, realna dešavanja, kao i Saul Leiter. On je od malena radio na svom talentu za fotografiju, dok se Vivian tajno i uspešno sakrivala. Nije bila poznata tokom svog života, već kada je preminula, kao i drugi veliki umetnici. Na njihovim fotografijama se može uočiti ljubav prema fotografiji i sloboda fotografije. Postoje ljudi, koji ne mogu ni sami protumačiti šta je fotograf hteo reći, zato se meni sviđa ta zbrka, kao što sam spomula u prošlom pitanju.  

  • Što bi  voljela preporučiti svojim kolegicama i kolegama? 

Preporučila bih svojim kolegama i kolegenicama, da rade na svom divnom daru, koji imaju i da trebaju da se bore za sebe i svoju ličnu umetnost. Iako je u današnjem vremenu, jako teško probiti se i uspeti.Ne trebamo da se saginjemo i utišini pokazivati samo sebi svoje radove, već pokazati celom svetu. Zato ne trebamo da odustamo, već da uspemo!

Vijuga.com.hr-naslovna-

  • Da li bi preporučila Vijugu svojim kolegicama i kolegama koji nisu na Vijugi?

 Naravno, da bih preporučila svima Vijugu, jer je meni itekako pomogla da idem ka svom cilju. Tako da, ako zeliš da uspeš, prijavi se na Vijugu i kreni ka svom cilju i pokaži svima, da ti možeš!  

Takodje se zahvaljujem na ovom intervju i nadam se da će biti koristan.

Više o aktivnosti Dijelimo sreću možete pogledati na linku.
Sve ostale radove od Kristinine možete pogledati na linku.

  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *