[DIJELIMO SREĆU] Le_petit_artiste_

Prošlo je neko vrijeme kako nismo “podijelili sreću” jednom od vas pa je sada pravo vrijeme da razveselimo jednu umjetnicu koja se istaknula sa aktivnošću ovih dana. Umjetnica koju ćemo predstaviti u rubrici DIJELIMO SREĆU je Jelena, aka Le_petit_artiste_. Njenu životnu priču i zanimljiva iskustva možete pročitati u nastavku. Zapamtite, i Vi možete biti na Jeleninom mjestu, jedino što je potrebno je visoka aktivnost, objavljujte radove, dodajte nove umjetnike, lajkajte i komentirajte! 🙂

   • Tko si i što radiš? Predstavi nam se ukratko.

Pitate me ko sam? Interesantna stvar je da sam i sama počela da dobijam odgovor na to pitanje onog trenutka kada sam prvi put uhvatila četkicu u ruke. Zovem se Jelena ali, kao što rekoh, svakim pokretom četkice iznova upoznajem sebe i otkrivam neke nove i nepoznate ‘predele’, dobijam nova imena i nadimke.

   • Zašto umjetnost? Što te navelo da se počneš baviti slikanjem?

U osnovnoj skoli prvi ozbiljniji zadatak crtanje mrtve prirode koja je bila postavljena u centru ucionice, izazvalo je u meni eksploziju osecanja koja su vrlo brzo izrodila ogromnu ljubav prema umetnosti. Prvi put sam tada videla svet u kojem postoje igra senki, zakon proporcija i spoznaj da svojom rukom mozes uciniti jedan momenat vecnim. Od tada sam oduvek s vremena na vreme nesto crtkala, ali zapravo je sve krenulo kada sam od supruga 2016. kao rodjendanski poklon dobila stafelaj i čitav slikarski pribor. On je prepoznao i video tu ogromnu ljubav koja je cekala da ispliva i krene da stvara.

   • Opiši ukratko svoju tehniku. Odakle dolazi tvoja inspiracija za radove?

Tehnikom kojom ja uglavnom radim je akril na platnu, ali u rancu sa sobom uvek nosim jedan notes i olovku, jer nalet inspiracije ne bira ni vreme ni mesto. Slikanje mi je svakako interesantnije od crtanja, jer ta magija boja koja vas opija dok stvarate se ne moze opisati. Inspiracija  mi najviše dolazi iz prirode. Primera radi, mogla bih satima gledati u more koje na prvi pogled deluje plavo i belo, a zapravo je carolija svih mogucih boja.

   • Koristiš različite podloge za svoje radove. Postoji li poseban razlog tome?

Dogodila se situacija gde sam jednom prilikom ostala bez platna, a kao sto ja imam običaj reci “ svrbeli su me prsti” od zelje za slikanjem. U tom naletu uhvatila sam prvi predmet u kuci koji je mogao posluziti kao platno, a to je bila kuhinjska daska. Tog dana je nasa kuhinjska daska postala  umetnicko delo i od tog dana u svakom predmetu vidim moguce platno. I kada pogledate, sve moze biti ulepsano slikanjem, od zidova, odece, nameštaja, pa do tela. Svuda su platna i u svemu lezi umetnost.

   • Koje si nezaboravne komentare imala na svoje radove?

Bilo je tako divnih komentara koji su me motivisali, ali jedan mi se izdvaja po tome sto je bio na samom pocetku, a bio je upucen od strane ikonopisca, drugaricinog oca koji je vec duboko u svetu  umetnosti. Čovek je rekao da se nazire ozbiljan talenat, a za mene je ovakvu samokriticnu i danas, a pogotovo tada to bilo veliki pokretač i vetar u ledja.

   • Kakvu ulogu umjetnik ima u društvu? Kakav je tvoj umjetnički pogled na život?

Umetnikova je uloga da svojim stvaralastvom oplemenjuje monotoniju svakodnevnice i da na razne nacine ulepsava svet. Stvarati dela koja su večna tog umetnika čini večnim, jer on nastavlja da zivi kroz svoja dela i nakon svog zivota. Što znači da umetnikova uloga se nastavlja i ne bledi, eventualno se samo pojačava.

   • Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala? Imaju li oni neku poruku/priču? 

By Le_petit_artiste_

Prvi rad koji bih izdvojila je Nadjin portret, a izdvojila bih ga iz dva razloga. Prvi je taj da je ovo moj prvi portret u boji, a drugi i daleko jači razlog je, devojcica sa slike je neko jako dragocen u mom zivotu. Nadja je moje kumče. 🙂


By Le_petit_artiste_

Drugi rad koji izdvajam je ovaj pejzaz. On je meni licno veoma zanimljiv zbog eksplozije boja koje su na njemu. Volim to sarenilo koje uveseljava prostor, a i dušu. Rad je otisao veoma dragoj osobi, pa ga samim tim i meni cini posebnim.

   • Zbog čega si odlučila biti dio Vijuge? Da li bi preporučila Vijugu drugim kolegicama i kolegama umjetnicima?

Za mene kao umetnika je od velike vaznosti biti deo zajednice, gde mogu sa ostalim umetnicima deliti ideje, iskustva i price.Vijuga je pravo mesto za to. Raznim zadacima i svakodnevnim angazovanjem, Vijuga pruza dnevnu dozu motivacije koja je svakom od nas potrebna.

   • Za kraj, imaš li neku posebnu poruku za umjetnike?

Irving Stoun je moj omiljeni pisac i moja poruka bi bila jedan pasus iz njegove knjige – ” Pamti to, figlio mio: crtati, to znaci biti kao Bog kada je Adamu udahnuo dušu, to je spoljasnje disanje umetnika, a unutrasnje disanje modela, koje stvara neki novi, treći zivot na papiru. Čin ljubavi “

Pročitajte više
[DIJELIMO SREĆU] SmyleiOwl

Nakon što samo u prošlom tjednu predstavili našu umjetnicu Stellu Perice sljedeća umjetnica koju ćemo predstaviti u ovaj rubrici Dijelimo Read more

[DIJELIMO SREĆU] Stella Perica

Nakon što samo u prošlom tjednu predstavili našu umjetnicu Jelenu(Jagodicu) sljedeća umjetnica koju ćemo predstaviti u ovaj rubrici Dijelimo sreću Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *