[DIJELIMO SREĆU] Ljubica – Platno za snove i maštu

Nastavljamo dalje s odličnim člancima i predstavljamo vam novu umjetnicu u sklopu  aktivnosti “Dijelimo Sreću” koju provodimo tijekom 12. ,1 i 2 mjesec na Vijugi Ljubica.
Vjerujemo da ćete uživati čitajući ovaj intervju i da ćete ga podjeliti među prijateljima kako bi i oni čuli za Ljubicu i vidjeli njene radove s Vijuge.

Ukoliko želite saznati više o “Ljubici” nastavite čitati 🙂

  • Možeš li nam se za početak ukratko predstaviti?

Moje ime je Ljubica Podhraški Blanuša. Posljednjih 15 godina živim u Zagrebu, a većinu svog života provela sam u malom, gradu Križevcima, gdje sam i odrasla. Majka sam dvoje djece koji me beskrajno vesele i oplemenjuju.

  • Kada si se prvi put susrela s slikarstvom?  I što te privuklo u slikarstvu?

Sa slikarstvom sam se prvi put susrela prije nekih 6 godina. Privukla me sama spoznaja kreacije i stvaralaštva. Stanje meditacije, mira, osluškivanje svojih dubljih emocija, stanja, postavljanje pitanja, traženje odgovora, nov način promatranja svijeta oko sebe. Učenje, istraživanje, povratak korijenima, stalna potraga za inspiracijom, te veliko zadovoljstvo u samom kreativnom procesu.

  • U čemu nalaziš ideje za svoje radove? Da li si tip slikara koji ima neki „predložak“ po kojem radi ili sam stvaraš cijeli rad sama kroz glavu?

Inspiraciju najčešće pronalazim u prirodi. Ponekad inspiracija pronađe mene u beskrajnim prostranstvima mašte i snova. Mjesta koja su mi urezana u sjećanje još od djetinjstva,  nostalgija za prošlim vremenima, tuga zbog toga šta radimo ovom planetu i nemoćnost u nekoj vidljivoj promjeni i zahvalnosti koju osjećam što živim na ovom predivnom planetu.

  • U kojim tehnikama najviše radiš svoje radove? Da li imaš neku tehniku koju želiš probati?

Ulje na platnu je moja najdraža tehnika, a voljela bih probati suhe pastele.

  • Možeš li nam molim te opisati kako nastaje jedan tvoj rad?

Kako još uvijek eksperimentiram i tražim svoj put u slikarstvu, niti jedan rad ne nastaje na isti način. Dok neki nastaju godinama i još uvijek nisu završeni, druge završim u jednoj noći. Ovisi o mojoj trenutnoj energiji i emociji, te kako ih mogu prenjeti na platno.

  • Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala? Imaju li oni neku poruku/priču?

Iako nedovršen, ovaj rad mi je jedan od najdražih. Rađen je po fotografiji koju sam snimila jednog jesenskog popodneva u svom rodnom kraju, tražeći inspiraciju za slikanje. Stablai šume me fasciniraju i česti su motiv mojih slika. Ovaj jablan baš kao u pjesmi Tina Ujevića – Visoki jablani, stremi k zvijezdama.

Ovaj rad nije nastao iz fotografije ili nekog stvarnog mjesta, već kao utisak boja tj svijetla, a ostalo je odradila mašta. Kada slikam na taj način puno je teže odrediti proporcije i stvoriti kompoziciju, ali u samom procesu više uživam jer slika nastaje sama. Stvaranje novih krajolika i prizora je vrlo zanimljiv i meni radostan proces.

Sve ostale radove od Ljubice možete pogledati na linku

  • Što bi  voljela preporučiti umjetnicima?

Da stvaraju, maštaju, da se izražavaju, da pokreću kolektivnu svijest. Da dijele svoju umjetnost i da podržavaju sve koji se žele izraziti. Biti bolji i kvalitetniji ljudi, ljudi koji su sposobni zaroniti dublje te  tražiti istinu i ljepotu življenja.

  • Da li bi preporučila Vijugu svojim kolegicama i kolegama koji nisu na Vijugi?

Naravno, uvijek je dobro dijeliti svoju umjetnost, jer ona ustvari ne postoji ako joj se netko ne divi, ako nitko o njoj ne promišlja, ako ne nudi utočište ili pak bijeg iz svakodnevnice. U ovom slučaju umjetnost je pravi put, put ka istini i ljubavi. Zahvalna sam što sam taj put  pronašla i moram reći da mi je beskrajno obogatio život.

Vijuga.com.hr-naslovna-Više o aktivnosti Dijelimo sreću možete pogledati na linku.

Pročitajte više
[VIJUGA.COM.HR] Art Haustor

Svaki umjetnik koji je dio Vijuge zna zašto smo tu za njih, da spojimo umjetnike i ljubitelje umjetnosti na jedno Read more

[TEAM CHOICE] WEEK 76

Cilj rubrike “Team choice”  je povećati kvalitetu radova i podići umjetnike na višu razinu, u rubrici gdje svi vaši radovi konkuriraju za najbolje Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *