[DIJELIMO SREĆU] Nina Pocuca Art – Žena s blokom i bojicama

Nastavljamo dalje u božićnom duhu i predstavljamo vam novu umjetnici u sklupu  aktivnosti “Dijelimo Sreću” – Nina Pocuca Art.  Kako bi je bolje predstavili, napravili smo povodom toga kratki intervju.

Ukoliko želite saznati više o njoj nastavite čitati 🙂

Dijelimo sreću-nagrade-Vijuga.com.he,Fotografija

  • Kako je počela tvoj ljubav prema slikarstvu?

Ljubav traje od najranijeg djetinjstva. Sjećam se da mi je baka za doručak, kad sam imala 5-6 godina, uz Čokolino servirala blok i drvene bojice. Kao klinka sam izrađivala figurice od plastelina. I dan danas, gdjegod idem sa sobom nosim neki mini blokić i olovku. Uvijek nešto zapisujem i crtkaram. U zadnjih godinu i pol moja je strast za slikarstvom poprimila ozbiljnije obrise.

  • Većina tvojih radova koje si objavila na Vijugu su neke apstraktne forme. Kakvu poruku tvoji radovi imaju? Gdje nalaziš inspiraciju za radove?

Inspiracija su uvijek moja unutarnja stanja i raspoloženja – bilo da se radi o strahovima, radosti, sjećanjima, događajima koji bude određene osjećaje… Upravo su zbog toga moji radovi apstraktni. Oni ne nastaju da bi se nekome svidjeli niti spadaju u domenu realističnog slikarstva, čak i onda kad su im elementi prepoznatljivi. Moje stablo ili polje nije stablo ili polje na kakvo ćete naići u prirodi, već njihova impresija. Ako moj rad pobudi, da ne kažem isprovocira određenu emociju – bez obzira na njezin predznak – to smatram određenim uspjehom, tim više ako to inicijalno sviđanje nadilazi estetsku razinu. Što se tiče poruka, ne trudim se eksplicitno inkorporirati ih u svoje radove. Umjetnost treba sačuvati dozu mističnosti. Na kraju dana, svaki promatrač u slici će vidjet nešto drugo i drugačije od mene, nešto s čim se ona ili on mogu osobno povezati. Proces nastanka umjetničkog djela važniji je od krajnjeg proizvoda, jer se u tom procesu umjetnici okreću sebi, traže značenje, grebu ispod površine, propituju i analiziraju te na platno, papir ili koji bilo medij prenose ono najiskonskije iz sebe. To je njihov i samo njihov otisaki to jest bit umjetnosti.

  • Kako si došla do toga da kombiniraš neke tehnike u svojim radovima?

Volim eksperimentirati i isprobavati novo i drugačije. Moj životni prostor, barem dio potkrovlja gdje slikam, izgleda kao hrčkova nastamba – skupljam sve i svašta za što mislim da bi mi moglo koristiti u slikanju – od stare ambalaže, žniranaca, pijeska, gipsa…. Slikam na platnu, papiru, šperploči, kamenju… Možda u startu imam neku osnovnu ideju kako bi konačni uradak trebao izgledati, međutim, nerijetko odudara od nje i ugodno me iznenadi. No, ipak, držim se platna i papira, i uglavnom akrila.

  • Što smatraš da je u današnje vrijeme veliki izazov umjetnicima tj. Umjetnosti općenito?

U praktičnom smislu, vjerojatno na prvo mjesto dolazi financijski aspekt umjetnosti, odnosno isplativost u smislu možemo li uistinu živjeti od svoje pasije, od onog što najviše volimo raditi. Uspjeh je kombinacija talenta, upornosti, ali i malo sreće odnosno poznavanja pravih ljudi, u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Imajući na umu prednosti interneta i novih tehnologija, svatko od nas ima priliku predstaviti se bilogdje u svijetu, barem pokušati. S druge strane, tržište je iznimno veliko i prava je umjetnost „pogoditi“ pravu nišu i postignuti to da te netko prepozna među stotinama sličnih i jednako dobrih. Umjetnost je biti, odnosno ostati autentičan, svoj, komercijalno uspješan, a pritom ne podleći zahtjevima tržišta. Mogli bismo pričati i o umjetnosti kao sredstvu propagande (pogotovo fotografije i filma), no to je tema sama za sebe.

Također, nedavno sam bila dio debate na jednoj društvenoj platformi s jednim mladim poljskim umjetnikom o tome što je definicija umjetničkog djela, odnosno koji sve parametri trebaju biti ispunjeni da bi se neko djelo moglo smatrati umjetnošću, i tko na kraju krajeva definira umjetnost.

  • Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala? Imaju li oni neku poruku/priču?

„Grad“ – u podlozi „Grada“ je jedan stariji rad koji sam odlučila „prepraviti“. Slikajući „Grad“ sjetila sam se svojih londonskih dana, ali i boravka u drugim svjetskim gradovima. Moj doživljaj grada ide u ekstreme (možda zato jer živim na selu) i obuhvaća sva njegova svjetla i šljokice, ali i onaj sirovi, industrijski, da ne kažem krvavi, radnički štih, tunele, podzemlja. „Grad“ je definitivno (barem zasad) moj najdraži rad i ponosno krasi jedan od zidova kuće u kojoj živim.

Nina Pocuca Art
Grad
Nina Pocuca Art

„Alexis“ – „Alexis“ je četvrti rad iz serije „Sjećanja“ i ustvari je hommage mojem djetinjstvu i seriji „Dinastija“. Kao mala, dok su roditelji bili na poslu, voljela sam „posuditi“ odjeću iz maminog ormara, njezinu šminku, posebno jednu plavu haljinu i štikle u istoj boji (boja pravokutnika) i pretvarati se da sam Alexis. Paradirala sam ispred ogledala u spavaćoj sobi svojih roditelja i zamišljala kako ću jednog dana postati čuvena glumica.

Nina Pocuca Art
Alexis
Nina Pocuca Art
  • Što bi voljela preporučiti umjetnicima na Vijugi?

Nikad nije kasno početi baviti se nečim što pričinja iznimno zadovoljstvo – bilo da to ostane na razini hobija ili se pretvori u nešto konkretnije, što možete materijalizirati.

Vaša vrijednost ne ovisi o broju ‘lajkova,’ ali je dobar pokazatelj u kojem smjeru idete.

Nemojte se uspoređivati – vaša umjetnost je vaša, i samo vaša priča. Istražujte, „spustite ručnu“ i oslobodite ono najbolje u sebi. I naravno, objavljujte – jer vaši radovi imaju više smisla i dobivaju na vrijednosti u onom trenutku kad postanu javni.

  • Da li bi preporučila Vijugu svojim kolegicama i kolegama koji nisu na Vijugi?

Apsolutno. Cijenim i podržavam svaku inicijativu kojoj je cilj promovirati umjetnost i umjetnike, posebno stoga što se radi o regionalnoj platformi. Svakako ste hvalevrijedan projekt, tim više jer se pružanjem prilike za osobno predstavljanje otvaraju mogućnosti i za raznorazne umjetničke suradnje i projekte među članovima, ali i za prepoznavanje među širom publikom.

Hvala od srce Nini što je sa nama podjelila svoju priču i svoje radove 🙂
Nadamo se da ćemo i dalje imamo veliku čast uživati u njezinim radovima na Vijugi!

Više o aktivnosti Dijelimo sreću možete pogledati na linku.
Sve ostale radove od Nina Pocuca Art možete pogledati na linku.

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 65

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *