[DIJELIMO SREĆU] Stella Perica

Nakon što samo u prošlom tjednu predstavili našu umjetnicu Jelenu(Jagodicu) sljedeća umjetnica koju ćemo predstaviti u ovaj rubrici Dijelimo sreću je Stella Perica. Stela dolazi iz Osijeka gdje studira na Umjetničkoj akademiji.Najveća stras su joj slikarstvo i crtanje neke njezine radove možete pogledati u nastavku ili na njezinom profilu na Vijugi.

Za početak nam reci nešto o sebi, odakle si, hobiji, najdraži film, najdraži umjetnik,…?

Moje ime je Stella, imam 21 godinu, rođena sam u Osijeku. Studentica sam prve godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Crtanje i slikanje moja su najveća strast još od malih nogu. Najveći pokretač moje inspiracije je ljubav prema konjima, uz čiju sam anatomiju usavršila svoje crtačke vještine. Konji su sastavni dio mog života još od sedme godine, a kroz školovanje su postali moj primarni motiv u umjetnosti. Osim velike ljubavi  prema konjima, uvelike me zanima realizam u umjetnosti – postići iluziju zbilje, umjetnost koja se zalaže za objektivnost i uvjerljivost prikazivanja činjenične stvarnosti. Jedan od meni osobno dražih umjetnika je Mark Maggiori, koji upravo u svojim radovima objedinjuje konje i realizam. Završila sam Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, smjer slikarski dizajner. Tijekom svog školovanja stekla sam brojna iskustva pomoću terenskih nastava, prakse te razvila svoje stručne i intelektualne sposobnosti. Kroz svoje radove pokušavam uloviti emocije zabilježene u jednom  trenutku, slici.

  • Baviš se slikarstvom, grafičkim dizajnom i kiparstvom, vrlo si svestrana umjetnica. Što je utjecalo na tebe da izabereš baš te stilove i da se počneš baviti umjetnošću?

Na Akademiji mi se ukazala idealna prilika za upoznavanje sa meni „novim“ smjerovima kao što su grafika i kiparstvo. Na preddiplomskom studiju Likovne kulture studenti se bave slikarstvom, kiparstvom i grafikom što nam ostavlja više prostora za istraživanje te kasnije olakšava odabir smjera na diplomskoj godini. Znatiželja je bitan pokretač u rastu svakog pojedinca te smatram kako je bitno uvijek isprobavati nove stilove, smjerove i tehnike. Svaki smjer mi nudi jedan novi pogled na umjetnost, uči me novom načinu gledanja i pristupanja pojedinom radu.

  • Odakle crpiš inspiraciju za sve tvoje radove? Mnogo tvojim radova su portreti, biraš li nasumično modele ili su modeli bitni ljudi iz tvog života?

Inspiraciju za svoje radove pronalazim u sebi i svuda oko sebi. Na početcima mog slikarskog putovanja glavna tema mojih radova bio je animalizam. S vremenom sam napredovala te se odlučila pozabaviti malo kompliciranijom temom, a to su portreti. Akademija nam omogućuje rad s modelom te je to savršena prilika da usavršimo svoje slikarske vještine. Dok u slobodno vrijeme nastojim što vjernije prikazati svoje članove obitelji, pa čak i uloviti svoj lik u ogledalu.

  • Kakav je tvoj plan budućnosti na umjetničkoj sceni? Imaš li možda želju probiti se izvan granica Hrvatske?

Plan mi je usavršiti svoje vještine i samostalno se baviti umjetnošću. Želja mi je izlagati  van granica Hrvatske.

  • Kakvo je tvoje viđenje umjetničke scene u Hrvatskoj? Pridaje li se dosta pozornosti razvoju umjetnosti?

Umjetnička scena u Hrvatskoj je za mene pokretač znatiželje, mjesto inspiracije. Smatram da se u Hrvatskoj  nažalost ne pridodaje dovoljno pozornosti umjetnosti kao što je to u nekim drugim zemljama. 

  • Kako je situacija vezana za korona virus utjecala na tebe osobno? Da li je utjecalo na tvoje umjetničko stvaranje?

Korona virus je uvelike utjecao na moje stvaralaštvo. U trenu sam postala sam svoj model za slikanje, te su mi nekada dostupni materijali za rad postali ograničeni. Ujedno mi je cjelokupna situacija dopustila da testiram svoje sposobnosti i omogućila mi da napredujem u vrlo kratkom vremenu.

  • Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala? Imaju li oni neku poruku/priču?

Odabrala sam dva autoportreta izrađena u razdoblju karantene. Prikazuju moj napredak kroz mjesec dana slikanja, istraživanja boja i testiranja vlastitih sposobnosti. Prva slika je početak mog putovanja kroz početne faze karantene, vidljiva je ograničena paleta boja i ukočenost poteza. S vremenom sam postala slobodnija i hrabrija što je uvelike vidljivo na mojem zadnjem autoportretu. Sam zadatak slikanja sebe po promatranju u ogledalu nije bio jednostavan, ali ovo je samo dokaz da je uz malo volje i truda sve moguće.

StellaPerica-slikarstvo.-vijuga.com.hr-2
After one month of painting self-portraits, I finally see the progress. This one is a true reflection of me. Feeling proud of myself for not giving, I cant wait to see what’s next to come.
  • Zbog čega si odlučila biti dio Vijuge? Da li bi preporučila Vijugu drugim kolegicama i kolegama umjetnicima?

Vijugu sam prepoznala kao sjajnu vrstu online platforme koja promovira umjetnike. Preporučila bi ju svim kolegama i kolegicama kako bi ne samo pokazali svoj radove već se upoznali i s drugim umjetnicima. Idealna je platforma za upoznavanje sa svim granama umjetnosti te nudi bezbroj mogućnosti, od stjecanja novih znanja i vještina do stvaranja dugoročnih prijateljstava. 

  • Za kraj, imaš li neku posebnu poruku za umjetnike?

Moja poruka za kraj je ne prestajte stvarati, budite hrabri. Ne bojte se pogrešaka jer umjetnost je put pun uspona i padova. Učite, istražujte i ono najvažnije slušajte sebe.

Pročitajte više
[DIJELIMO SREĆU] Jagodica

Umjetnička scena Balkana stvarno posjeduje veliki broj talentiranih umjetnika! Vijuga je presretna što vam svaki tjedan možemo predstaviti kolege umjetnike Read more

[DIJELIMO SREĆU] Dragana Djurdjevic

Nakon što samo prošlog tjedan u rubrici Dijelimo sreću predstavili našu mladu umjetnicu Elizabetu sljedeća na radu je Dragana Djurdjevic. Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *