[EDITOR OF THE WEEK] WEEK 68. – Saša Vasiljević (Yorickart)

Editor of the week ,Vijuga.com.hr, Prime Vijuga

U sklopu aktivnosti Dijelimo sreću koju provodimo tijekom 12 i 1. mjeseca na Vijugi. Umjetnici koji budu najviše aktivni na Vijugi dobiti će priliku predstaviti se na Prime Vijugi i birati najbolje radove koji su objavljeni na Vijugi. Naš sljedeći umjetnika koji će birtati najbolje radove je Saša Vasiljević (Yorickart).

Dijelimo sreću-nagrade-Vijuga.com.he,Fotografija

Zašto baš ti radovi?

Izbor ovih radova za mene predstavlja jednu vrstu izazova. Svako delo je jedna nova priča i jedan korak dalje u “jezeru” umetnosti. Nemogu reći da sam potpuno objektivan , ali se nadam da mogu videti određene naznake novog jezika koji spaja kategorije lićno – univerzalno i sve to iz perspektive nekog koji pokušava da postigne istu notu u svom delu.

Ukoliko želite saznati više o tome koje je radove izabrao Saša nastavite čitati 🙂 !


Nina Pocuca Art-vijuga.com.hr-
Autorica:Nina Pocuca Art

Tirkizna/Turquoise predstavlja jednu snažnu nadolazeću poetiku. “Stvorenje niotkuda” polako osvaja rubove snova. Jedna nestvarna iluzija ili slutnja nečeg što će se dogoditi. Tiho, široko jedan se oblak ili je to možda samo trenutak prošlosti i nagoveštaja uznemirujuće budućnosti. Čak i format doprinosi tom utisku senovitog kretanja.

Andrej Konopek-vijuga.com.hr-2
Autor:Andrej Konopek

Bestiarium ovog autora počinje kao linija ili tačka i pretvara se u ciničnu predstavu oživljenih oblika. U tom pokušaju transformacije, nazovi vidljivog sveta, nastaju neka nova bića koja se podsmevaju ovom “savršeno” sklopljenom kvaziuniverzumu. Autor im dopušta, da govore, viču ili šapuću o tome da i oni predstavljaju neku vrstu igrača u životu svakog čoveka kao nosioci tajni.

Senka-vijuga.com.hr
Autorica:Senka

Da, nežnost, Postavljen kao bledi nagoveštaj (crtež olovkom) samog procesa nestajnja i nastajanja. Ruke kao majčinsk nežnost, one koje miluju i čuvaju, one koje te drže da stojiš uspravno! Ruke koje daju miran san.

Karlo Mateša-vijuga.com.hr-
Autor:Karlo Mateša

Odmah da kažem, da sam fotografije posmatrao na više načina pa njihovu vrednost kao umetničkog dela nisam do kraja shvatao. Dva smera posmatranja novinska, kao ilustrativno – informativna kategorija i predložak za nastajanje novog umetničkog dela(slike ili skulpture, …, filma). U ovom slučaju to nije tako. Ova fotografija, za mene laika, poseduje sve osobine slike i postoji kao samostalno umetničko delo. Naizgled, još jedan u nizu pejsaža, ona svojom tajanstvenom atmosferom, na više načina, mali sfumato, a, opet jasan kontrast, postavlja jedno izmirenje u sukobu između bajkolikog i hiperrealističnog. Sam prvi plan, u kome iz tame predvečerja izlazi labud sa glavom povijenom u znak pitanja govori o nekoj tihoj prolaznosti ljudskog postojanja. Brod u drugom planu umirenih Mondrijanovskih oblika i sama građevina u trećem daju nagoveštaj o prisutnosti trenutka kada sve tone u san i nestaje. Sve elemente “drži” jasna konstrukcija slike koja daje jasan sklad linija, tonova i boja.

Iva Esterajher-vijuga.com.hr
Autorica:Iva Esterajher

Šta ovde mogu reći? Suptilna snaga. Poetika ženskog ugla, devojčica i žena. Akt, koji govori o jednoj ekspesivnoj senzibilnosti. I Eros, i Tanatos u ekstatičkom prožimanju! I svetlost i tama. Ivica provalije, a opet korak u lepotu. Padaju maske i otkrivaju svu složenost koju u sebi nosi ljudsko biće, žena.


Više o aktivnosti Dijelimo sreću možete pogledati na linku.

Dijelimo sreću-nagrade-Vijuga.com.he,Fotografija

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *