The Best Artist of the week – Marija Ilić Mara

Marija Ilić Mara je naša treća pobjednica u kategoriji digitalni art na i dalje aktualnu temu žena/ žene.  Ovog tjedna sudjelovalo je 4 rada, a najviše glasa je upravo dobio rad Domaćica – autorica Marija Ilić Mara, Tko je ona i zašto ovaj rad, možete saznati u nastavku.

   1. Možeš li nam se ukratko predstaviti?

Ja sam Marija Ilić, rođena u Golupcu 1987. godine, u Srbiji. Završila sam grafički dizajn na „Beogradskoj politehnici“. Aktivno se bavim i slikarstvom. Član sam likovnih udruženja Art Centar Beograd, ULIS Požarevac i Udruženja Đura Jakšić, Požarevac. Izlagala sam kolektivno 33 puta, jednom samostalno, učestvovala na deset projekata,vodila dečije likovne radionice. Nagrađivana tri puta… 

   2. Kako si došla na ideju za svoj rad „Domaćica“? 

Marija Ilić Mara

Rad „Domaćica“ je nastao u seriji mojih digital art radova, koji za temu imaju ženu, domaćicu, koja je sada moderna i nezadovoljna što mora time da se bavi. Radovi predstavljaju iskarikiranu reakciju moderne žene na kućne poslove (sa kojom se ja lično ne slažem).

   3. Osim slikarstvom čime se još baviš? 

Osim slikarstvom, bavim se grafičkim dizajnom, što je i moja struka. Volim taj posao, takođe je kreativan, tako da mi ljubav prema slikarstvu samo pomaže i u dizajnu. Otud i moj ilustrativan pristup kada je slikarski stil u pitanju.

   4. Što za tebe predstavlja umjetnost? 

Za mene umetnost, pre svega, predstavlja potrebu. Slikanjem i crtanjem se bavim ceo svoj život, i to je deo mene, moja sfera interesovanja. Takođe, predstavlja i način izražavanja, kako stavova, tako i svesnih ili nesvesnih emocija i misli.

   5. Kakve planove imaš za budućnosti što se tiče umjetnosti? 

Planiram da slikam još više, da završim započete koncepte i serije radova koje planiram. Nadam se da ću imati još izložbi, kako kolektivnih, tako i samostalnih.

   6. Kako vidiš da će se u budućnosti razvijati umjetnosti sa kojom se ti baviš? 

Mislim da za savremenu umetnost ima dosta prostora, da se može razvijati još mnogo više. Vidim da je dosta prihvaćena, posebno kod mlađe populacije, koja je verovatno prezasićena klasičnim stvarima, i to me raduje, jer mislim da mladi i moderni umetnici mogu naići na pozitivne reakcije, što svakom umetniku puno znači. Mišljenja sam da umetnici treba „glasnije“ da izražavaju svoje stavove, pa se nadam da će u budućnosti to biti i ostvareno.

   7. Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala Imaju li oni neku poruku/priču?

Marija Ilić Mara

Ovaj rad predstvalja situaciju koja je sada aktuelna, između ostalih. Na slici su predstavljeni migranti, sa jedne drugačije tačke gledanja, iz njihove perspektive. S obzirom da ih sada posmatramo kao opasnost, smetnuli smo s uma da oni nose svoje „kuće na leđima“ u potrazi za boljim životom, a ta potraga im nije laka i izvesna. To sam pokušala da dočaram ovim radom.

Marija Ilić Mara

Ovo je rad iz serije radova, koja je trenutno u izradi. Ti radovi treba da predstavljaju senzualnost, smisleniju u odnosu na ono što se danas smatra senzualnim. Na radu predstavljam momente i detalje, trudeći se da se zadržim samo na nagoveštavanju, bez potrebe za provociranjem i privlačenjem pažnje na taj način.

Ove radove sam izabrala, jer predstavljaju nešto sto je aktuelno i moderno, ali sa drugačije tačke posmatranja.

   8. Što bi voljela preporučiti umjetnicima?

Umetnicima bih preporučila da stvaraju, da puno rade, da se razvijaju i traže sebe, kroz pravac i tehniku. Da ne budu obeshrabreni manjkom interesovanja za umetnost generalno, pa tako i za slikarstvo. Ipak smo mi ti, koji treba da budemo „glasni“, da bi nas drugi čuli. 

Hvala Mariji na odgovorima i još jednom čestitamo na pobjedi.

Više o aktivnosti The best artist of the week možete pogledati na linku.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *