The Best artist of the week – Slavica Ilić

slavica Ilic

Slavica Ilić je naša druga pobjednica u rubrici The Best artist of the week na temu žena/žene u kategoriji slikarstvo. Rad s kojim je pobijedila je “The Mermaid”.

Tijekom ovog tjedna sudjelovalo je 6 umjetnika čije radove možete pogledati na Fb stranici Vijuge. Cilj ove teme je bio saznati na koji način sve umjetnici predstavljaju žene, te na koji način ih zamišljaju. S obzirom da svaka osoba pojedinačno ima svoje mišljenje možemo zaključiti da svaki umjetnik ima svoj način na koji kreira radove. I upravo se to ovdje može prikazati. Iako ista, mnogi bi rekli jednostavna tema, prikazano je mnogo drugačijih radova.

Možda i zbog toga što je Slavica predstavila rad na potpuno neočekivani način osvojio najviše glasova ovoga tjedna. Osim standardnih pitanja, otkrila nam je i i zbog čega upravo na ovakav način većina njenih radova nastaje. Ako ste znatiželjni kao i mi, nastavite čitati i saznajte više o Slavici Ilić.

1. Možeš li nam se ukratko predstaviti?

Ja sam Slavica Ilić, rođena 1989. u Golupcu, u Srbiji. Završila sam master studije slikarstva i akademske studije slikarstva na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Član sam umetničkih udruženja ULUPUDS, Art Centar Beograd i ULIS Požarevac. Realizovala sam 21 samostalnu izložbu i izlagala sam kolektivno na preko osamdeset izložbi, nagrađivana sam osam puta… Trenutno živim i stvaram u Češkoj.

2. Od kad se baviš slikarstvom? Sjećaš li se možda svog prvog rada?

Slikarstvom se bavim ozbiljnije od 2008. godine kada sam prvi put pohađala pripreme za Akademiju i od tada neprestano… A neobavezno se bavim od “kada znam za sebe”, što bi se reklo, ali zaista sebe pamtim kao ljubitelja crtanja i slikanja, te se ne sećam prvog crteža, ali znam da me je motiv žene uvek zanimao i to su neki prvi crteži koje pamtim i čuvam, ženska figura, što je shodno i ovoj temi konkursa na kome sam nagrađena.

3. Zbog čega si izabrala baš taj rad za The best artist of the week?

Slavica Ilic

Žena je moja inspiracija i imam puno radova na tu temu, ali “Under the surface” je poslednja serija radova na temu žene, te sam izabrala sliku “The Mermaid” koja najbolje predstavlja ženstvenost persone na slici.

4. Saznali smo preko tvog profila na Vijugi da si vodila dječje likovne radionice. Kako djeca shvaćaju slikarstvo? Jesu li te naučili možda nećem novom, ili podsjetili na nešto što si zaboravila?

Da, vodila sam više dečjih radionica i to je, osim ličnog stvaralaštva, posao iz mojih snova! Deca su hodajuća inspiracija kako za sebe kada stvaraju, tako i za nas, njihove rečenice, crteži, bojenje, šale, su nešto čisto i iskreno, a kreativnost i ideje me vraćaju u neke svoje vizije iz detinjstva, podsete me na najbezbrižniji period, a satisfakcija je što mogu da ih usmerim i prenesem svoje znanje. Mnogo volim decu, a posebno rad sa njima, na to vredi utrošiti energiju i vreme, oni svakako znaju da pokažu zahvalnost i ljubav, a to je najveća nagrada!

5. Primijetili smo da na svakoj tvoje radu žena ima bijele oči. Možeš li nam objasniti zbog čega? Ima li neka skrivena poruka?

Uhhh… Ima simbolike, naravno. Ideja se stvorila sama, odnosno u toku realizacije, pre nego sam stigla do detalja očiju, shvatila sam da je slika dobila mistiku i dubinu time što nema zenica i rožnjača, tema slike je bila unutrašnja emocija koja je bila tmurna i ovaj detalj je naglašavao atmosferu na slici. Kasnije sam izradila čitavu seriju slika i na svima su samo beonjače oslikane. Naravno, pokušala sam i sa očima, ali shvativši da to nije to, prebojila sam u belo…

6. Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabraola Imaju li oni neku poruku/priču?

Slavica Ilic

Prvi izbor je slika “(IS)koreni” i predstavlja moju trenutnu situaciju, pošto sam odustala i otišla da radim u fabrici posle dugogodišnje borbe i pokušavanja, kako da se zaposlim na duži period, tako i da doprinesem kulturi u Golupcu, svom rodnom mestu… Nažalost nije “urodilo plodom”, te sam teška srca otišla i “ostavila u amanet” kroz ovu sliku kao trag o svojim osećanjima povodom toga. Sada mi je drago što je tako jer se zaista divno osećam i srećna sam u Češkoj, nisam prestala sa umetničkim stvaralaštvom u slobodno vreme, a to je ono najbitnije, uklopiti lepo i korisno.

slavica ilic

Drugi izbor je slika “IBEZLICA=IZBEGLICA” koja je karakteristična, kako po licima koja nedostaju, tako i po bodljikavoj žici u ulozi rama/okvira. Bezličnost simboliše grupu ljudi koje posmatramo kao broj, ne kao ličnosti za sebe, već kao “gomilu” emigranata, ne shvatajući bolnu sudbinu izbeglica. A bodljikava žica predstavlja zid, ne samo koji su postavljali na granicama, već prepreku za bolji život. Slika se ne odnosi samo na Sirijce i ostale, već predstavlja potencijalnu sudbinu i nas, koji smo poželeli da emigriramo u “bolje sutra”, ostavivši obrazovanje, postignuća, umeće, jer sve to prestaje da bude bitno kada odaberemo da se zaposlimo u inostranstvu i budemo nekvalifikovani radnici, svi smo mi bezlični, naša struka i kvaliteti postaju nebitni… Poruka je svakako težnja da se izađe van okvira i tada će i bezličnost nestati…

7. Što bi voljela preporučiti umjetnicima?

Kolegama bih preporučila da ne odustaju od svojih ideja i želja, gde god ih sudbina navela i kojim god poslom da se bave, da neguju ljubav prema umetnosti i da u slobodno vreme to ne zanemare, da oni koji su srećni da žive od struke to cene i daju svoj maksimum kako bi bili što produktivniji, a na kraju im želim poručiti da se prijave na konkurse Vijuge, kao i na druge umetničke konkurse, jer je to divan način da se upoznaju novi umetnici i da se predstavi svoj rad.

Hvala Slavica Ilić na odgovorima i još jednom čestitamo na pobjedi.

Više o aktivnosti The best artist of the week možete pogledati na linku.

Pročitajte više
[THE BEST ARTIST OF THE WEEK] Patricia Krvarić

Možemo reći da na Vijugi prevladavaju mladi umjetnici koji nas oduševljavaju svaki put u ovim člancima, ali i općenito. Tako Read more

[THE BEST ARTIST OF THE WEEK] Tea Ma art

Tea Ma art pobjednica je ovotjedne kategorije "Slikarstvo" na temu Životinje. Smatra da je slikanje njena terapija, a način na Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *