[THE BEST ARTIST OF THE WEEK] Vanja Zanze

Nakon što samo u prošlom tjednu predstavili našu umjetnicu Anitu na red je došla umjetnica Vanja Zanze. Vanja je ovaj tjedan pobijedila u rubrici The best artist of the week sa svojim radom “A fairy tree“. Umjetnica koja je pravi primjer da nije nikada kasno baviti se umjetnosti tj s nečime što voliš i da uvijek treba težiti biti svoji. Cijelu njezinu priču možete pročitati u nastavku a njezine radove možete pogledati ovdje

 • Možeš li nam se predstaviti, odakle si, hobiji, najdraži umjetnik,…?

  Živim u Osijeku i po zanimanju sam profesor predškolskog odgoja te radim u Dječjem vrtiću Osijek. Rođena sam 1966., dakle, prilično je života iza mene. Čitav život imam snažnu potrebu za kreativnim izražavanjem kako  riječima tako i bojama. Pišem poeziju, kratke priče i razlijevam boje po slikarskom platnu. Objavljene su mi 4 knjige, od toga tri knjige za djecu. Teško je odabrati najdražeg umjetnika jer imam više dragih iz raznih područja umjetnosti.

 • Zbog čega si izabrala baš taj rad za THE BEST ARTIST OF THE WEEK?

Naziv:A fairy tree
Autorica:Vanja Zanze
Week 12

Slučajnim odabirom. Zapravo, to je jedna od novijih pa da ju predstavim i vrlo je posebna, bajkovita. 

 • Odakle crpiš inspiraciju za sve tvoje radove? Kada se razvila tvoja ljubav prema umjetnosti?

Inspiracija mi nije problem otkad znam za sebe. Od svoje 7.godine života pišem poeziju i čitav život mi nije nestalo inspiracije. Sve što me okružuje može mi biti inspiracija, a najveća inspiracija je ono što nosimo u sebi, naše misli, osjećaji, nadanja, strahovi, snovi… Oduvijek imam vrlo bujnu maštu i vrlo sam kreativna osoba. Slikanje sam otkrila tek prošle godine, početnik sam u slikanju. No umjetnost volim oduvijek, odrasla sam uz kazalište, a pokojni tata je bio vrlo talentiran za slikanje ( iako se nije time bavio).

 • Možeš li nas upoznati sa svojom tehnikom acrylic pouring?

Acrylic pouring je tehnika koja je potekla iz Australije i SAD-a prije par godina i tamo je vrlo popularna. Kod nas prilično nepoznata. Akrilne boje se miješaju s pouring mediumom i razlijevaju. Platno  uzimam u ruke i razlijevam na razne načine. Ništa se ne radi kistom.  Ovladala sam brojnim načinima razlijevanja ,sve sam sama naučila gledajući video tutorijale i čitajući o tome na stranim portalima jer u Hrvatskoj o tome tada nije bilo ničega. Tehnika je divna, opuštajuća i osjećam da je baš stvorena za mene jer strašno uživam u tome. 

 • Na profilu piše da voliš i pišeš poeziju i kratke priče. Koje su najčešće teme tvojih djela, o čemu najviše voliš pisati?

Pišem o svemu. Kako sam najviše pisala za djecu teme su bile vrlo raznolike: ljubav, prijateljstvo, životinje, priroda…. No poezija za odrasle koju pišem nešto je dublja, pomalo i mračna. Moja knjiga  poezije „Svemirske tuge“ pisana je kao pogled  na život u kojem se događa i tuga i sreća, u kojem ima i patnje i boli, ima i rana koje ne zacjeljuju…  To je poezija prenesenog značenja jer se spominju planete no nema veze sa stvarnim planetima. U nekim trenutcima pitam se i  ima li života poslije  smrti, kako je tamo gore ili dolje…To je knjiga koju treba čitati u tišini, polako,pokušati razumjeti što je bit tih riječi. 

 • Kakvo je tvoje viđenje umjetničke scene u Hrvatskoj? Pridaje li se dosta pozornosti razvoju umjetnosti?

Mislim da je umjetnička scena najvidljivija na društvenim mrežama,da toga nema ne bi ni bilo umjetničke scene,mozda tek na kapaljku. Treba uvijek više i treba omogućiti većem broju umjetnika predstavljanje svojih djela javnosti,neovisno jesu li profesionalni umjetnici ili amateri. Vijuga radi odličnu stvar!

 • Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala? Imaju li oni neku poruku/priču? 


By Vanja Zanze/ Tree in the wind


By Vanja Zanze/ Shades of gold

;Ovi radovi su mi posebno dragi jer sam koristila više načina izlijevanja na jednom radu. Dobiti motiv u ovoj tehnici nije lako i zahtjeva umijeće kontroliranja boje koja curi. To nije samo puko razlijevanje boje pa što ispadne…Imam viziju, znam što želim dobiti i tako razlijevam kombinirajući razne načine isipavanje boje. Ovo je  kontrolirano razlijevanje. Ako nekoga zanima vidjeti kako se ovo radi, imam odnedavno i svoj kanal na youtube-u.

 • Zbog čega si odlučila biti dio Vijuge? Da li bi preporučila Vijugu drugim kolegicama i kolegama umjetnicima? 

Priključila sam se Vijugi kako bih promovirala svoje slike. No otkrila sam da Vijuga pruža I puno više od toga. Preporučit ću Vijugu I drugima, svakako.

 • Za kraj, imaš li neku posebnu poruku za umjetnike?

Imam,da. Prvo, nikad nije kasno jer sam ja počela slikati u 54-toj godini života. I još nešto, uvijek budite svoji, nastojte pronaći “ono nešto” u sebi kako biste to prenijeli na svoje djelo. Važno je biti originalan I ne kopirati od drugih. I nemojte čekati da vas netko otkrije – jer neće! Morate sami raditi na svojoj promociji . I to dosta, inače nitko neće znati za vas. Promocija uzima dosta vremena no objavljivanje na društvenim mrežama jako je važno kako biste bili vidljivi.


Kakav vam je bio ovaj intervju? Pište nam u komentar 🙂 

Pročitajte više
[THE BEST ARTIST OF THE WEEK] Anitajankovic

Ovotjednoj rubrici The best artist of the Week pretstaviti će nam se Anita Janković sa svojim radom "U potrazi za Read more

[THE BEST ARTIST OF THE WEEK] Dunda_art

Nakon što samo prošli tjedan imali priliku uživali u odličnim kiparskim radovima životinja naših umjetnika s Vijuge. Pobjednu je odnijela Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *