[VIJUGA ART ] Week 11. – JELISA_ART

Ovoga tjedna najviše glasova osvojila je Jelisa_art (http://bit.ly/Jelisa_art) na temu „olovka“ sa svojim radom „Angelina u našoj rubrici Vijuga art!

 Jelisa , velike čestitke!

Naziv:Angelina
Autorica:Jelisa_art
Week 11
  1. Molim Vas recite nam nešo o sebi? 

Pozdrav svim čitaocima. Ja sam Jelisaveta Petrović, iz Mionice. Posle završetka Valjevske gimnazije moja željaje bila da upišem Arhitektonski fakultet u Beogradu, ali zbog prevelike konkurencije sam bila primljena na samofinansiranje. U tom trenutku nije bilo mogućnosti da plaćam studije, tako da sam upisala Prehrambenu tehnologiju na Poljoprivrednom fakultetu, studije sam završila 2015.godine.

Zbog spleta okolnosti i ličnih razloga sam se pre više od godinu dana preselila u Sloveniju, gde sam upisala magistarske studije Bezbednosti hrane, na Poljoprivrednom fakultetu u Mariboru. A pored svega, crtanje mi je uvek bilo hobi.

  1. Kako i kada je krenula vaša ljubav prema crtanju, Zbog čega ste se odličili baš na crtanje sa olovkom?

Moja ljubav prema crtanju je počela kao i kod svakog deteta, kada uzme olovke ili bojice i počne da crta. Većina dece prestane sa crtanjem kada ih više zainteresuju neke druge igre, ja nikada nisam prestala. Pored toga, moj otac je veoma lepo crtao, tako da mi je od samog početka objašnjavao na šta da obratim pažnju, šta znači perspektiva, kako da uradim skicu, senku itd. i te tehnike sam upijala veoma brzo.

Za sada mi je omiljeni način crtanja grafitnom olovkom, jer mi je oduvek bila lako dostupan material koji pruža veliku preciznost.

  1. Gdje pronalazite inspiraciju za stvaranje Vaših radova?

Inspiracija se uglavnom formira na osnovu iskustva, podsvesno zapamtimo lepe, potresne, emotivne slike, događaje, nešto što smo videli ili čuli i više malih delova sa svih tih različitih strana se spoji i nastane ideja. Retki su oni koji zaista stvore nešto novo, što niko do tada nije, i tako nastanu novi stilovi i metode slikanja. Najviše volim realizam, crtam stvari onakve kakve jesu i inspiracija su mi uglavnom zanimljive fotografije koje probude neko osećanje.

  1. Možete li molim vas odabrati dva svoja rada koje si objavila na Vijugi i predstaviti ih?! Koja se priča krije iza njih?,Koja je njihova poruka?
Autorica:Jelisa_art

Jedan od mojih omiljenih radova je šimpanza, uradjena belom bojicom na crnom papiru. Bilo je zanimljivo crtati sve te nabore na koži, to je za mene bilo nešto novo. Volim životinje i kada god pogledam taj crtež, osetim poštovanje prema prirodi i svim vrstama na ovoj planeti. I često mislim o tome koliko životinja oseća posledice industrijskog razvoja, zagađenja planete, koliko je vrsta već nestalo sa lica zemlje i koliko ljudi nisu ni svesni dugoročnih posledica svojih dela.

Autorica:Jelisa_art

Drugi rad je oko, uradjeno drvenim bojicama na belom papiru. Oduvek mislim da su plave oči najlepše, jer podsećaju na najlepše delove prirode- nebo, more, okean… Volim da crtam oči jer su misteriozne, zar se ne pitate kada pogledate nekoga u oči:” Šta su te oči sve videle?”. Kao kamera čiji snimak niko drugi nikada neće videti osim vlasnika.

  5.  Jeste li već izlagali svoje radove na nekim izložbama?

Nikada nisam imala izložbu, i nije mi to želja za sada.

  1. Mislite li da je teško biti umjetnica na Balkanu?

Ako mislite na to da li je teško biti umetnica u smislu učenja tehnika crtanja, moj odgovor je ne. Kao i svaka druga tehnika, i crtanje (slikanje, vajarstvo…) može da se nauči, ako osoba ima želju, strpljenje i vremena. Bar je internet dostupan velikoj većini, lako se nadju tutorijali, tekstovi, i različiti saveti, i vežbanjem se tehnika može dovesti do visokog nivoa.

Sa druge strane, ako mislite na to da li je teško po zanimanju biti umetnica, to biste morali pitati nekoga ko se bavi time i posvećuje život, jer kao što rekoh za mene je crtanje samo hobi.

  1. Da se ne bavite umjetnosti čime bi se bavili?

Kada bih živela u paralelnom univerzumu gde ne bi postojala mogućnost da se bavim bilo kakvom vrstom umetnosti, sigurno bih imala dosta kućnih ljubimaca i brinula se o njima. Ipak moramo naći neku aktivnost koja nas usrećuje.

  1. Zbog čega ste odlučili biti dio Vijuge I da li bi ste preporučili Vijugu drugim kolegicama i kolegama umjetnicima?

Odlučila sam se biti deo Vijuge jer mi je već na prvi pogled ostavila prijatan utisak, kao mesto na kome se neguje i deli samo umetnost, što je retko videti.

Naravno da bih svim umetničkim dušama preporučila da postanu deo vase zajednice, i nadam se da će posle čitanja ovog teksta to i postati.

Ostale radove od  Jelisa_art možete pogledati na linku http://bit.ly/Jelisa_art

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *