[VIJUGA ART ] Week 12 – Exponart_

U prošlom krugu rubrike “Vijuga art” pokazali samo vam radove koji su pristigli na temu “Akvarel” . Za titulu najboljeg rada natjecalo se 6 umjetnika sa svojim radovima. Rad koji je skupio najviše glasova je “Leteći grad” autorice Exponart_(http://bit.ly/Exponart_) . Povodom te pobjede napravili samo kratki intervju u kojem predstavljamo našu pobjednicu Exponart!  

Exponart_, velike čestitke!

Autorica::Exponart
Naziv:Leteći grad
Week 12,
  • Možeš li nam se predstaviti, reći nešto više o sebi?

Pozdrav svim čitaocima! Ja sam Ivana Ratančić, imam 23 godine i iz Rume sam. Završila sam osnovne studije ruskog jezika u Novom Sadu i sada sam na master studijama. Oduvek sam imala potrebu za kreativnim izražavanjem. Od malena sam volela u slobodno vreme da crtam i da se bavim nekim ručnim radom, a u poslednje vreme sve više vremena posvećujem slikanju.

  • Kako si došla na ideju za svoj rad „Leteći grad”?

Sliku “Leteći grad” sam radila za poklon. Znala sam da osoba kojoj je namenjena voli vesele boje, naivnu umetnost i da su joj ti motivi bliski i kada sam krenula da razmišljam u tom smeru, slika je sama nastala.

  • Vidimo da si po zanimanju profesorica ruskog jezika.Ima li u tvojim radovima nekih ruskih motiva ili inspiracije ruskom tradicijom?

Tako je. Ruska tradicija i kultura me dosta inspirišu. Narodna umetnost, razne tehnike oslikavanja drveta, folklor, umetnici, kao što su Vrubelj, Ajvazovski, a posebno slikari koji pripadaju grupi Peredvižnika, na primer, Vasnjecov i Rjepin. Čini mi se da u mojim radovima nema velikog uticaja tih umetnika, ali ima po koji ruski motiv. Na primer, jedan od mojih likova, slon Aza, u svojim avanturama dospeva u Moskvu, nosi rusku kapu, oslikava rusku peć po motivima ruskog severa.

  • S kojim tehnikama najviše voliš raditi? Da li kombiniraš više tehnika na jednom radu?

Volim akvarel i pastel. Nedavno sam počela da slikam i akrilnim bojama, ali u poslednje vreme mi je ipak najprivlačniji akvarel. Retko se dešava da kombinujem više tehnika u jendom radu, ponekad akvarel i drvene bojice ili belu akrilnu boju za detalje.

  • Koje bi tehnike voljela bolje upoznati i primjeniti u svojim radovima?

Volela bih malo više da eksperimentišem sa tušem. Inktober (izazov koji je smislio Džejk Parker i u okviru kog umetnici širom sveta svakog dana tokom oktobra prave po jedan crtež mastilom) me je inspirisao na to. Takođe bih volela da probam oslikavanje drvenih predmeta u ruskom stilu, a i digitalna umetnost mi je u planu.

  • Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala? Imaju li oni neku poruku/priču?

Turn the Christmas music on!
Exponart_

Jedan od mojih poslednjih radova je “Turn the Christmas music on!” ujedno i jedan od omiljenih. Tu je glavni junak slon Aza, koji je nastao kada sam odlučila da učestvujem u Inktobru. Prirastao mi je za srce, pa sam nastavila da crtam ilustracije sa njim. Aza je nespretan, stalno dospeva u razne nezgodne situacije, ali je dobroćudan i uspeva svakome da izmami osmeh.

Drugi rad su Makovi. Moja mama jako voli cveće, a posebno bulke, tako da nisam mogla njih da izostavim i zaista sam uživala slikajući ih. Obično mi je cveće veliki izazov i retko sam zadovoljna rezultatom, ali mi se dopada kako je ispala ova slika.

Exponart_Vijuga.com.hr-akvarel2
Exponart_, Makovi
  • Što bi voljela preporučiti svojim kolegicama i kolegama  na Vijugi?

Svim umetnicima na Vijugi bih preporučila da nastave da se bave onim što vole i što ih ispunjava.

U koliko želite vidjeti ostale radove od Exponart_ možete ih vidjeti na linku

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *