[VIJUGA ART ] Week 15. – Teodora P

U prošlom krugu rubrike “Vijuga art” pokazali samo vam radove koji su pristigli na temu “Olovka” . Za titulu najboljeg rada natjecalo se 9 umjetnika sa svojim radovima. Rad koji je skupio najviše glasova je“Preklapanje”autorice Teodora P (http://bit.ly/Teodora_P) . Baš radi te pobjedi napravili samo intervju u kojem će se Teodora predstaviti!

Velike čestitke Teodori na pobjedi u rubrici !

Autorica:Teodora P
Naziv: Preklapanje
Week
  • Možeš li nam se molim te predstaviti?

Zdravo! Zovem se Teodora Pendić. Iz Pančeva sam, manjeg grada, u okolini Beograda. Studiram Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu i trenutno sam na drugoj godini grafičkog odseka.

  • Kako je nastao rad Preklapanje? Što on za tebe predstavlja?

Rad „Preklapanje“ nastao je jednog popodneva kada sam provodila vreme u čitaonici i zamišljeno gledala kroz prozor, tada se slika polako pojavljivala. Prizor spoljašnjosti i odraz enterijera biblioteke na staklu,prikazivali su zanimljivu igru svetlosti, senki, predmeta, kao i planova koji su se međusobno preklapali.

Za mene ovaj rad predstavlja prelaz u nešto drugačije što do sada još nisam probala, nov način izražavanja. Interesantna ideja prikaza odvojenih celina, spojenih u jednu.

  • S kojim tehnikama najviše voliš raditi svoje radove? I zbog čega?

Tehnike koje bih izdvojila su olovka, tuš i pero i akrilik. To su tehnike u kojima se najbolje pronalazim i najčešće ih koristim.

Olovkom postižem mekoću i finoću linije, dok mi tuš i pero najbolje pružaju grubost i oštrinu linije, mnoštvo šrafura i duboko dosezanje u najtamniju crnu. I na kraju akril, osvežava svojom živošću boja, daje mi mogućnost pronalaženja sebe i u drugom, kolorističkom svetu.

  • Imaš li neku posebnu tajnu kako napraviti odličan rad?

„Umetničko delo je jedinstveni rezultat jedinstvenog temperamenta.“– Oscar Wilde

Svako svoju tajnu krije u sebi, otkrivena ili ne, svojstena je svakom od nas. Ona čini našu ličnost, temperament, misli, osećanja… Potrebno je pronaći je i ispoljiti a onda delo postaje posebno, dobija posebnu vrednost. I svaki posmatrač će prepoznati tu čar i oceniti to kao odličan rad.

  • Što za tebe predstavlja umjetnosti? I u čemu nalaziš inspiraciju?

Umetnost za mene predstavlja put pronalaženja sebe, put slobode izražavanja… slobode u svakom smislu. A „umetničko delo je vrisak slobode“ kao što kaže Christopher Lasch. Naše nevidljivo, pretačemo u delo, ono vidljivo i ostavljamo svoj lični pečat.

Inspiraciju pronalazim kroz opažanje, posmatranjestvari, prirode, raznih dešavanja u prirodi. Kao i u sebi, onog nestvarnog što se krije u našojpodsvesti.

  • Misliš li da je umjetnosti na Balkanu dovoljno dobro pozicionirana? Ako nije što se treba promijeniti?

Što se tiče umetnosti na Balkanu, smatram da još uvek nije dostigla nivo svetske umetnosti modernog doba. Iako se oseti težnja ka eksperimentisanju, stvaranju novih ideja, razgradnjom starih i tradicionalnih i stvaranju novih i autentičnih dela, prisutna je i nota bojažljivosti.

Kada pominjem modernu umetnost, podržavam širok sprektar mogućnosti, tehnika, slobodu izražavanja kao i uvođenje apstraktnog razmišljanja, bez bilo kakvih predrasuda.

  • Odaberi 2 rada koja si objavila na Vijugi i predstavi ih! Zašto si baš njih odabrala? Imaju li oni neku poruku/priču?

Dva rada koja sam izabrala su „Dušan Silni“ i „Periferije života 1“. Odabrala sam ova dva rada, jer predstavljaju veliku suprotnost, prikazuju dve strane, jednu u boji, a drugu crno-belu. Takođe, rađeni istom tehnikom, akrilikom, na sasvim drugačiji način.

„Dušan Silni“ rađen u boji, vrlo precizno, bez odstupanja do najsitnijih segmenata. U cilju što realnijeg prikaza portreta,  izraza lica, odore, ali naravno i vladarske krune, sa  sitnim detaljima, dragim kamenjem, koji je čine još raskošnijom.

Dok „Periferije života 1“ predstavljaju rad koji je nastao iz eksperimenta, slikanja špahtlom. Rad koji nije započet sa već određenom idejom ili planom, već sa slobodom izražavanja. Sa radoznalošću i pitanjem, šta može nastati od trenutnog raspoloženja koje je tada upravljalo mojim mislima i pokretima.

Svaki od radova ima svoju poruku, bilo da je autor objasnio ili posmatrač sam shvatio. Poruka ova dva dela je važnost suprotnosti. Koliko god jedan način slikanja bio bitan, bitan je i onaj drugi. To je isto i kod ličnosti čoveka. Bitne su obe strane, ona precizna, čvrsta, koja poštuje svaki milimetar rada po planu, jednom rečju odgovorna.Isto toliko važna je i ona neogovorna, neobavezna strana, koja pokazuje umetnikovu unutrašnju energiju, izraz njegovog doživljaja, razmišljanja, opuštenosti. I kao takve, dopunjuju se.

  • Zbog čega si odlučila biti dio Vijuge? Da li bi preporučila ostalim Vijugu?

Vijugu sam nedavno otkrila, preko kolega sa fakulteta. Pregladajući radove, umetnike koji se predstavljaju zainteresovala sam se i odlučila pridružiti se.

Vijuga je divna stranica, koja pruža razne mogućnosti mladim ljudima koji žele razvijati svoj rad i prezentovati ga. Namenjena je ne samoiskusnim autorima, već i početnicima koji su tek uplivali u svet stvaralaštva.

Biti deo Vijuge pravo je uživanje. Upoznavanje sa mnoštvom  slika, grafika, fotografija… prepunih ideja, inspiracije.

Iz tog razloga preporučujem svima da se pridruže, da dele svoje zapažanje sveta, spoljašnjeg ili unutrašnjeg i da zajedno ulepšaju ovakvu stranicu koja ne prenosi samo umetnicima pozitivnu energiju i čar, već i posmatračima, vernim ljubiteljima umetničkih dela.

Sve ostale radove od “Todore P” možete pogledati na linku 

 

Pročitajte više
[VIJUGA.COM.HR] Art Haustor

Svaki umjetnik koji je dio Vijuge zna zašto smo tu za njih, da spojimo umjetnike i ljubitelje umjetnosti na jedno Read more

[TEAM CHOICE] WEEK 76

Cilj rubrike “Team choice”  je povećati kvalitetu radova i podići umjetnike na višu razinu, u rubrici gdje svi vaši radovi konkuriraju za najbolje Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *