[VIJUGA ART] Week 2 – Barbara

Mlada umjetnica Barbara je ovotjedna, ali i druga po redu pobjednica unutar rubrike Vijuga art. Tehnikom ulja na platnu Barbara je stvorila apstraktno djelo naziva Rajska bašta koje je itekako privuklo pozornost publike na Vijugi, a zasigurno će i vas zbog odlične kombinacije šarenih boja i crne, koja odlično sjeda na kontrasnu bijelu pozadinu.

 

Naziv:Rajska bašta
Autorica:Barbara
Week 2

Kako ste došli do same ideje o ovom djelu i zašto baš „Rajska bašta“?

Rajska bašta je slika iz ciklusa Fantazija stvaranja , a ovom tematikom se bavim od prethodne dve godine. Sama inspiracije je došla nakon dana provedenog u bašti ispred kuće. Na tom malom prostoru našlo se dosta različitog voća: šljiva i nabujale vinove loze, krupni cvetovi raznobojnog cveća… Slika je nastala oduševljenjem zbog tog junskog bujanja i harmonije boja u bašti koji su u meni budili radost, a isto osećanje želela sam da prenesem i na onog ko posmatra sliku.

 

Ima li „Rajska bašta“ neku posebnu priču iza sebe?

Rajska bašta je nerazdvojivi deo ciklusa. U svom radu se bavim prikazivanjem bezvremenog prostora u kojem se kreću floralne ili embrionalne forme. Moje slike su usijanog, bogatog kolorita i u njima se očitava opsesija životvornom energijom. Dominiraju kružne amorfne forme, nalik na plod, a već sledećeg trenutka mogu potsećati na kosmičke promene, život zvezda ili život organa unutar utrobe. Slike predstavljaju neku vrstu ličnog koda, likovnog jezika, u kojima je sve pod znakom pitanja i neotkrivenog značenja. Svaka od slika zove na maštanje, da se u njoj prepozna i maštom dovrši oblik dat samo u nagoveštaju. A zašto baš Rajska bašta, a ne bilo koja druga bašta- zato što ovo nije realistični prikaz tog prelepog cveća i voća, već moj doživljaj radosti podstaknut lepotom iz bašte.

 

Koliko vam je vremena trebalo za realizaciju djela?

Slika je nastala u dahu, oko tri -četri dana mi je trebalo da je završim, otprilike pet sati aktivnog rada dnevno. Pored ove nastala je još jedna istoimena slika sličnog kolorita,ali nešto manjih dimenzija.

 

Kako je počela ljubav prema slikarstvu i koliko dugo se bavite istim?

Crtanje i slikanje za mene nije hobi, a ni posao.To je jedan poziv, bez kojeg ne umem. Završila sam master studije na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu, na grafičkom odseku, pre toga sam pohađala srednju školu za konzervaciju i restauraciju umetničkih predmeta. A sve to je počelo tako što je u šestom razredu osnovne škole divna nastavnica Ljilja, nastavnica likovnog, pozvala moje roditelje da im skrene pažnju na moj talenat i napomenula kako bi bilo dobro da me upišu u neku likovnu školicu. Ubrzo su usledile nagrade i priznanja, a obrazovanje u tom pravcu je bio samo prirodan sled događaja.

 

Imate li možda nekog uzora u slikarstvu?

Imam mnogo uzora, ali se ne vezujem ni za jednog posebno. Od gotovo svakog umetnika iz istorije umetnosti se može naučiti mnogo, kao i od profesora i kolega.

 

Kako ste se odlučili za tehniku ulje na platnu?

Ulje na platnu mi pruža raspon velikih dimenzija i velike kolorističke mogućnosti. Ali to nije jedino čime se bavim, u središtu mog interesovanja je crtež, koji realizujem u različitim tehnikama. Jedna od mojih najdražih, pored uljanog slikarstva je grafička tehnika duboke štampe: akvatinta i suva igla.

 

Što želite reći „Rajskom baštom“ i općenito svojim djelima?

Napraviti dobru sliku je isto kao napisati dobru knjigu. Volela bih da gledaocu prenesem radost, jer ljudi usled brzog života i obaveza zaborave da se raduju. Želim da potsetim koliko je važno stati na trenutak i zaista osetiti lepotu toga što si živ, što imaš sposobnost da voliš i osećaš, da vidiš sve te divne boje koje su svuda prisutne, uprkos nedećama koje su nezaobilazne u svakodnevici. U mojim slikama ima i mistike i drame, ponekad i mraka iz kojeg izlazi svetlost… ali primarna je ta radost stvaranja, koja je data svakom čoveku na različite načine, ne samo umetniku.

 

I za kraj, što po Vama donosi pobjeda u najtečaju Vijuga art?

Ovom prilikom želim da se zahvalim Vijuga artu na ukazanoj prilici da na ovaj način promovišem svoje radove. Hvala i Vama na inspirativnim pitanjima. Ovo je jedno lepo priznanje, podrška i vetar u leđa da nastavim to što radim, jer čini se da sam na dobrom putu.

Autorica: Mihaela Stanić

Rubrika Vijuga art!

 

Pročitajte više
GURAJ SVOJE GRANICE – USPJEŠNE PRIČE NAŠIH UMJETNIKA

Kad netko spomene da se bavi nekog granom umjetnosti, najčešće dobije odgovor - nađi pravi posao, od toga kruha nema. Read more

[VIJUGA.COM.HR] Art Haustor

Svaki umjetnik koji je dio Vijuge zna zašto smo tu za njih, da spojimo umjetnike i ljubitelje umjetnosti na jedno Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *