[VIJUGA ART ] Week 4 – Jovan Matić

Kako je došlo do ovog rada?

Ovaj rad je posledica moje dugogodišnje zanimacije i eksperimentisanja sa raznim teksturama u keramici koje sam  u ovom slučaju odlučio da primenim na životinjske elemente, kože i životinjske glave kao trofeje.

Djelo je napravljeno od papira i gline, kako ste se odlučili za tu tehniku?

Forme koje sam želeo da napravim ne bi mogle da se izvedu sa običnom glinom i za njih bi mi trebao tanji, čvršći i lakši materijal, koji upravo ova tehnika omogućava.

Naziv:Presvlake
Autor:Jovan Matić
Week 4.

Imate li sličnih radova?

Trenutno sam na master studijama gde izučavam ovu temu. Radio sam radove koji su estetski slični, imaju istu poetiku i tehnički se rade isto ili slično, tako da se može reći da imam još sličnih radova.

Koliko je vremena trebalo za realizaciju ideje i djela?

Za konačnu realizaciju je trebalo dosta vremena, ne zato što je tehnički teško da se rad izvede, već je bilo potrebno pronaći najbolji način da se skica pretvori u delo. Na početku razvijanja neke ideje postoji proces promišljanja koji se odnosi na dosta proba, pokušaja i razmišljanja. Taj proces može da potraje međutim kada se nađe najbolji način realizacija dela je teška samo onoliko koliko ste tehnički sposobni.

 

Postoji li priča iza imena?

Postoji, to je moja interpretacija koja povezuje tradiciju i savremeno shvatanje tradicije. Ovaj rad je moj odgovor da neke stvari mogu da budu zamenjene alternativnim formama, samim tim imati sličnu estetiku kao kad je nešto tradicionalno.

Kako ste se odlučili prijaviti na Vijugin natječaj?

Želim da pokažem da i keramička skulptura može da parira nekim uobičajenim i klasičnim medijima. Trudim se da iskoristim svaku priliku koja mi se pruži da pokažem najbolje što imam i da dobijem neku povratnu informaciju da li je to prihvaćeno.

 

Što mislite da će vam donijeti ova pobjeda?

Mislim da će mi ova pobeda pomoći u daljem napredovanju u ovom umetničkom polju, da će više ljudi biti upoznato sa mojim radom i da ću dobiti afirmaciju i iz komšiluka.

Želite li što poručiti svojim kolegama?

Kolegama želim da poručim da trud i rad donose rezultate. Da saslušaju kada neko ima nešto da kaže o njihovom radu jer obično nakon takvih razgovora dolazi do novih ideja. Treba vršiti promociju svojih radova kako bi publika imala priliku da se upozna sa novim umetnicima i njihovim delima.

 

Više o rubrici Vijuga art možete pogledati ovdje 

Sve ostale radove od JovanMatić  možete pogledati ovdje 

Autorica: Mihaela Stanić

Pročitajte više
[VIJUGA.COM.HR] Art Haustor

Svaki umjetnik koji je dio Vijuge zna zašto smo tu za njih, da spojimo umjetnike i ljubitelje umjetnosti na jedno Read more

[TEAM CHOICE] WEEK 76

Cilj rubrike “Team choice”  je povećati kvalitetu radova i podići umjetnike na višu razinu, u rubrici gdje svi vaši radovi konkuriraju za najbolje Read more

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *