[VIJUGA ART ] Week 7. – Slavica Ilić

I tjedan za tjednom, dragi naši vjerni pratioci “Vijuge” imamo još jednu pobjednicu u nizu, a to je mlada djevojka imena Slavica Ilić (http://bit.ly/Slavica_Ilić). Ona je 30-godišnjakinja rođena u Golupcu, za one koji ne znaju jedno malo naselje smješteno u središnjoj Srbiji.

Zaista se veselimo što imamo toliko prijatelja iz susjedne nam države! 😊
Završila je magisterij slikarstva i osnovne akademske studije slikarstva na akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu.

Samostalno je izlagala 20-tak puta, a kolektivno na 80-tak izložbi. Čak 6 puta nagrađivana umjetnica je također učestvovala na 19 projekata (Bravo!) I uz sav taj trud je realizovala 11 autorskih projekata! Voditeljica raznih dječjih likovnih radionica i školi slikanja za djecu. Učesnica na čak 11 likovnih događanja.

Amaterski se bavi i grafičkim dizajnom 👌.
Pripremili smo naravno i nekoliko pitanja, koja će nas odvesti malo dalje u njezin osobni svijet umjetnosti. Pa počnimo

Naziv:Queen of Clovers
Autorica:Slavica_Ilić
Week 7
1. Možete li nam ukratko sročiti ono što nas najviše zanima, a to je odakle vam ideja za “Queen of Clovers”? Volite li kartati, djeteline ili pak nešto drugo?!

Ideja za sliku “Queen of Clovers” nastala je kao niz radova na temu “Under the Surface” koji predstavljaju neka unutrašnja osećanja, koja nisu vidljiva već se nalaze ispod površine “ljušture”, a ova slika je jedan spoj izgleda i osećanja, na jednoj strani je spoljašnji izgled, na drugoj emotivni odraz, a karta je odličan način da naglasim ilustrativni slikarski stil.

2. Objasnite nam najvažniji aspekt vašeg rada, i kako ste saznali za platformu “Vijuga” na kojoj ste objavili vaš rad, a potom i odnijeli pobjedu?

Najvažniji aspekt mog rada izlaganje i konkurisanje, jako sam posvećena tome i doživljavam prihvatanje rada kao potvrdu umetničkog kvaliteta. Za platformu “Vijuga” saznala sam na Instagramu i preko profila dobila informacije kako mogu napraviti profil i prijaviti nse na konkurs.

3.  Gledajući, uočili smo da imate iskustva i u drugim stvarima, kao primjerice u raznim likovnim radionicama i to dječjim. Da li se vidite možda u nekom radu sa djecom, da li bi sebe mogli zamisliti kao mentora?!

Obožavam rad sa decom i imala sam prilike da vodim mnogobrojne dečje likovne radionice, kao i školu slikanja za decu. Smatram da je u tom periodu jako bitno da se talenat razvije i moja vizija jeste da uputim decu i mlade u smeru koji im odgovara, stvaranje je divno, samo ih treba malo podstaći. Mogu videti sebe kao mentora, štaviše želja mi je da se, osim umetničkog stvaralaštva, prvenstveno bavim i kreativnim radom sa decom.

4. Imate li moralnu podršku što se tiče vaše umjetnosti i strasti prema tome što radite od svojih bližnjih, i da li je to ono što vas najviše opušta, da li je to vaš san?

Na svu sreću imam veliku podršku bližnjih, od trenutka opredeljenja za umetnički fakultet do izlaganja koje je često naporno i finansijski teret, ali to jeste posao umetnika i put ka afirmaciji, a podrška i ohrabrenje su ključni za napredovanje.
Slikanje i crtanje jeste nešto što me najviše opušta, ali definitivno je to potreba, bez čega se ne može i ako neki period nisam u mogućnosti da stvaram, unervozim se jer imam potrebu da se konstantno izražavam. Ne znam šta bih radila kada bih bila onemogućena da stvaram, ne smem ni da razmišljam o tome, mislim da ne bih imala volju da ustanem iz kreveta…

5. Kada biste mogli odabrati samo jednu tehniku crtanja do kraja života, koja bi to tehnika bila?

Uhhh… Teško pitanje! U crtežu koristim kombinovanu tehniku koju sam eksperimentisanjem otkrila na početku studija i master rad izradila u toj tehnici, ali bih se užasno teško odrekla rolera i rapidografa… U slikarstvu definitivno akril.

6. Definirajte nam svoj osobni stil, kako života tako i slikarstva. Svojim riječima, onako iz dubine duše! 😊

Stil slikarstva svakako ilustrativni “dark” realizam, volim preciznost, tačan crtež, tamnu boju i atmosferu, a volim i pse kao motiv, koji su puni topline i ljubavi, tako je i u životu, volim preciznost, odgovornost, volim crnu boju, dark stil, metal muziku, a po prirodi sam šaljiva i pozitivna. Definitivno umetnik kroz radove izražava svoju prirodu i osećanja iako ne deluje uvek tako na prvi pogled…

7.  Vaša najveća inspiracija za ono što radite je?

Emocije! Bilo da je pozitivna ili negativna, najbitnija je u radu i akcenat uvek stavljam na emociju, bitno mi je da je vidljiva i osetna. A konkretan motiv je pas, to mi je glavna inspiracija.

8. Možete li molim vas odabrati dva svoja rada koje si objavila na Vijugi i predstaviti ih?! Koja se priča krije iza njih?,Koja je njihova poruka? Gdje ste našli inspiraciju za nastanak radova?

Prvi rad je “Katatonija” iz serije “Under the Surface” i predstavlja unutrašnje osećanje koje je toliko jako da parališe poput katatonije, što je najteži oblik šizofrenije i manifestuje se paralizom i ukočenošću, nastaje između 20. i 30. godine života, u periodu u kom sam upravo bila kada je delo nastalo i kada sam imala emotivno težak period. Slika ne predstavlja psihički poremećaj već osećanje inspirisano katatonijom, bol koji je toliko jak da parališe osećanja, koji tera na posmatranje jedne tačke dok ne popusti. Crni konj na slici predstavlja tugu koju je prigrlila devojka sa slike i umesto rešavanja, ona se nežno, ali čvrsto drži te tuge… Nedostatak rožnjače i zenice predstavlja dubinu pogleda, a zavesa simbolizuje to osećanje koje je ispod površine vidljivosti, upravo “iza zavese” lika.

Katatonija_Katatonia, akril na platnu, 60 x 50 cm, 2018.

Drugi rad je instalacija iz serije “Čovek i pas” i predstavlja povezanost između ta dva bića. Svako ko je imao psa razume ovu temu, naravno, tu su i druge životinje i lično ih sve volim, ali psi imaju neku posebnu vezu sa čovekom i to je bila tema kojom sam želela da se bavim, ne isključivo pas već ta veza koja nas ispunjava. Način na koji sam to predstavila jeste kroz crteže koji prikazuju prirodu pasa, njihovu razigranost, položaj, pogled pun ljubavi i instalacije koje simbolizuju tu povezanost tako što na odgovarajuće obline oslikam psa kako bi sama forma lutke opisala oblik pasa, a to pripajanje je upravo ta povezanost. Namerno sam predstavila rasu Američkog stafordskog terijera (pse koje trenutno imam) zbog razbijanja predrasuda prema rasi, zato sam ih predstavila nežne, pitome i pune ljubavi što zapravo i jesu. Svaki pas odgajan u zdravom okruženju je zdrav i divan pas, i to je naša odgovornost takođe…

Instalcija, uljane boje na lutki, 180 X 50 X 60 cm
Molim vas za jednu počnu poruku koja će se odnositi na one koji imaju svoj osobni, autohtoni stil 😊 kako biste vi ohrabrili nekoga da pokaže ono skriveno u sebi?

Posle serije “Svesno=podsvesno” mogu govoriti o “izlaženju” u javnost sa radovima koji su van okvira očekivanja… Dugo sam se dvoumila na kakve će reakcije naići, ali to i jeste svrha stvaranja, to je “izbacivanje” emocija na papir/platno i predstavljanje publici, tada nastaje oslobađanje! To je katarza koju mi umetnici tako manifestujemo, a publika će imati razne reakcije, taj rad nas ne predstavlja u potpunosti, možda smo nežni i veseli iako su nam radovi mračni, svi smo kombinovani od različitih emocija, a poenta stvaralaštva jeste oslobađanje, zato savetujem svakog da se oslobodi prvo kroz rad, onda kroz predstavljanje istog, ništa se ne može izgubiti, naprotiv!
Kroz tehniku smo dobri slikari, a ideja i autentičan rad nas čini dobrim umetnicima, trebamo to i pokazati!

Sve ostale radove od Slavice možete pogledati na linku 

Autorica:Sara Lučić

Pogledate više o rubrici Vijuga art!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *