[ZANIMLJIVISTI] Dvorac Eltz – gradski muzej Vukovar

Vukovar, osim što je grad na najčešće opjevanoj rijeci Dunav, grad je bogate kulture i povijesti. Svakako da će se u ovoj kolumni osjetiti mala količina subjektivnosti, ali Vukovar je moj grad i smatram da imam apsolutno pravo hvaliti ga za sve ono što se zanemari svaki put kada se Vukovar pojavi u kakvom mediju.

 

Dok šetate Vukovarskim ulicama, vidjet ćete jako dobru kombinaciju baroknog i modernog. Nešto što ujedinjuje barokno, moderno, Vukovar, Dunav i povijest je dvorac Eltz, jedno je od najznačajnijih djela barokno-klasicističke arhitekture kontinentalne Hrvatske. Unutar dvorca nalazi se sve što sam nabrojala, a to su Zbirka Bauer, arheološka zbirka, etnografska zbirka vukovarskog kraja, knjižnica, kulturno-povijesna zbirka, muzej Vukovara u progonstvu, numizmatička zbirka, zbirka ex librisa, zbirka dokumenata, zbirka narodnih nošnji hrvatskih županija i zbirka slika, grafika i minijatura.  Nije jedan od onih muzeja koji imaju puno sadržaja, a nisu nikako povezani. Ovdje se poveznica vidi u svakom kutku muzeja i zbog toga je cijeli dojam još kvalitetniji, ljepši i zanimljiviji. Nećete od njega odustati prvih petnaest minuta gledanja umjetnina, a i ako vam u kojem trenutku padne koncentracija, postoji nekoliko odlično pozicioniranih interaktivnih izložbenih primjeraka u kojim možete slušati priče, pjesme, ali i doživjeti kako je to nekada bilo.

 

Mene pored muzeja fascinira sama arhitektura muzeja i perivoj uz Dunav u kojem se često održavaju razne kulturno-umjetničke manifestacije. Dvorac se sastoji od dva pravokutna krila, a sam tlocrt je L-oblika. Osim što glavni dio dvorca ima dvostruki niz prostorija, a reprezentativni saloni dvorca okrenuti su prema već spomenutom perivoju, romantičarski uređenom dvorskom vrtu. Prekrasna okolina za kakav filharmonijski koncert koji pobudi sva osjetila i omogućuje putovanje u barokno vrijeme i najslavnije dane ove plemićke obitelji.

Smatram da bi vas umjetnike na ovom portalu najviše zanimale dvije zbirke. Prva, Zbirka ex librisa, odnosno zbirke otisnutih naslova i slika na knjige koje su služile kao oznaka vlasništva. U ovoj zbirci nalazi se jedan od najvećih  hrvatskih majstora ex libristike, Ljubo Babić poznati hrvatski slikar, povjesničar umjetnosti, likovni pedagog, ilustrator i scenograf. Osim Ljube mjesto u ovom muzeju pronašao je i  samouki umjetnik Ivan Roch, ex libris dr. Julija Batory-ja i dr. Ivana Rogića.Druga je zbirka djela poznatih i nepoznatih likovnih umjetnika i slikarskih majstora. Tu su portreti vukovarskih građana iz raznih područja zanimanja i društvenih položaja. Osim portreta ovdje možete pronaći veliki broj veduta, pejzaža, ali I grafika pejzažnih motiva.

 

Znam da nisam ništa puno rekla ovom kolumnom, ali to mi je bila namjera. Nikako vam riječima ne mogu dočarati tu skladnost, ljepotu i samo iskustvo koje ćete osjetiti prvim korakom u ovaj plemićki ljetnikovac. Jer svako je  iskustvo umjetnosti jedinstveno, to vam i ne moram spominjati, i sami znate.

Autorica: Mihaela Stanić

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *